Zege Ajax alleen van psychologische waarde

Uitgerekend met een spelconcept, waarbij hij alle principes waar Ajax voor staat overboord zette, boekte de in het nauw gedreven coach Co Adriaanse gisteravond vooral een psychologische overwinning. Maar na de knappe 1-0 zege bij Celtic beseften de Ajacieden dat uitschakeling voor de Champions League wellicht te voorkomen was geweest, als Adriaanse hen ook twee weken geleden in de thuiswedstrijd een behoudender systeem had laten uitvoeren. Nu meldde de Schotse kampioen zich ondanks een ordinaire partij boerenkoolvoetbal voor het eerst bij de Europese elite.

Het zure gezicht van technisch-directeur Leo Beenhakker stond gisteravond model voor de gemengde gevoelens bij Ajax na een bij vlagen vlekkeloze demonstratie, die zelfs 60.000 Celtic-supporters tot zwijgen bracht. Noodgedwongen door de blessuregolf in zijn selectie koos coach Adriaanse voor een defensief systeem, dat hij al eerder in een oefenduel in Berlijn tegen AS Roma had beproefd. Die `Berlijnse Muur' met drie verdedigers, vijf middenvelders en twee aanvallers bleek tegen het op twee gedachten hinkende Celtic een effectief wapen te zijn.

Het trio Chivu, Bergdølmo en de verrassend in de basis teruggekeerde Vierklau gaf – ondersteund door de verdedigende middenvelder Yakubu – geen kans weg tegen het Schotse aanvalsduo Sutton en Larsson. Maar in tegenstelling tot het dramatische duel in de Arena (1-3) had Ajax gisteren ook het middenveld afgegrendeld, waardoor de ploeg veel beter in balans was.

Cruciaal was daarbij de rol voor Wamberto, die door Adriaanse vanwege zijn snelheid werd verkozen boven Knopper. Met een fraai lobje over Celtic-keeper Douglas na een kunstzinnig hakballetje van Arveladze bezorgde Wamberto Ajax in de 29ste minuut een 1-0 voorsprong, nadat hij eerder al een grote kans had verprutst. De ploeg van de nerveuze coach Martin O'Neill trok zich vervolgens ongegeneerd terug in de loopgraven en constateerde opgelucht dat het rendement uit het overwicht voor Ajax uiteindelijk gering bleek.

Stoïcijns verklaarde Adriaanse dat zijn ploeg de Champions League uiteindelijk was misgelopen door ,,kardinale fouten'' van doelman Grim en zijn verdedigers in het eerste duel met Celtic. De 54-jarige trainer weigerde te erkennen dat hij zelf de grootste fout had gemaakt door zijn elftal in Amsterdam het op Europees niveau als naïef bestempelde 4-2-4 systeem op te leggen. Juist door het volgen van een realistische koers benadrukte Ajax gisteravond dat het zich heeft laten foppen door een modale club, die vooral op grond van zijn unieke ambiance op Celtic Park een plaats in de Champions League verdient. Het is Adriaanse door de directie van Ajax dan ook niet in dank afgenomen dat hij het noodlot over zichzelf heeft afgeroepen door met zijn tactiek Celtic in Amsterdam groter te maken dan het in werkelijkheid is.

Het gemor in de selectie over de goocheltrucs van hun eigenzinnige trainer met diverse spelsystemen is ook zeker niet verstomd na de revanche in Glasgow. Het wordt Adriaanse verweten dat hij zijn spelers publiekelijk kapittelt om eigen falen te verbloemen. Gisteravond begon de voor 19 miljoen gulden uit Zweden gehaalde spits Ibrahimovic wederom op de reservebank en kwam ook de zieke `Mido' Hossam pas in de slotfase in het veld. ,,Ibrahimovic en Mido moeten het vak nog leren'', sprak Adriaanse, minzaam. ,,Ze moeten vooral leren hoe ze zich als voetbalprofs dienen te gedragen. Mido was wellicht een vedette bij AA Gent, maar dan ben je nog geen topper bij Ajax. Maar ze zijn nog jong en ze komen bovendien uit een andere spelcultuur.''

Maar juist de voor nieuwkomers zo moeilijk te doorgronden huisstijl van Ajax met klassieke buitenspelers lijkt niet langer te handhaven. Zeker niet nu maar liefst drie potentiële kandidaten voor de rechtervleugel (Ikedia, Van der Meyde en Van der Gun) langdurig uitgeschakeld zijn. Met de `Berlijnse variant' hoopt Adriaanse ook het duel met aartsrivaal Feyenoord te overleven, want zijn positie blijft wankel. Laconiek stelde de coach dat mogelijke onrust binnen de club louter is verzonnen door enkele journalisten. Zou Adriaanse echt niet weten hoe de directie van Ajax over hem denkt?

Na de afgang in de eerste confrontatie met Celtic werd Adriaanse al door de verontruste directeuren op het matje geroepen. Algemeen-directeur Arie van Eijden en technisch-directeur Leo Beenhakker hebben geen affiniteit met een trainer, die als te kil en te star wordt bestempeld.

De directie heeft zelfs al een noodscenario klaarliggen mocht Adriaanse bij Ajax niet langer te handhaven zijn. Alleen na een geslaagde overlevingstocht in de Kuip zal dat plan voorlopig in de kast blijven liggen.

Celtic 0 Ajax 1

Ruststand 0-1. 30. Wamberto 0-1.

Gele kaart: Yakubu, Van der Vaart, Mido (Ajax). Scheidsrechter: Braschi (Italië). Toeschouwers: 60.000.

    • Robèrt Misset