Winst ING groeit 16 pct dankzij verzekeringen

Bank- en verzekeringsconcern ING heeft de operationele winst in het eerste halfjaar zien stijgen met 16 procent naar 2,4 miljard euro. De winststijging komt nagenoeg volledig uit het verzekeringsbedrijf. De bankactiviteiten zagen het resultaat met 1 procent groeien naar 940 miljoen euro. De winstbijdrage van de verzekeringsdivisie steeg met 28 procent naar 1,46 miljard euro.

De Amerikaanse aankopen Reliastar en Aetna International, die vorig jaar niet meetelden in de resultaten, leverden een belangrijke bijdrage aan de winst. Zij stonden borg voor eentiende van de winst bij de verzekeringsdivisie. Volgens ING is de winstbijdrage van de Amerikaanse activiteiten niettemin lager dan begroot. Naast Reliastar en Aetna zorgen incidentele meevallers en beheersing van de kosten voor de groei van ING's resultaat.

Onder voorbehoud dat er geen verdere economische verslechtering plaatsvindt, handhaaft het bestuur van ING de doelstelling van dit jaar. Het concern streeft ernaar om de operationele winst per aandeel met 17 procent te laten groeien. In het eerste halfjaar kwam dit cijfer op 1,24 euro uit, 15 procent hoger dan dezelfde periode een jaar geleden. De financiële instelling claimt ook al op zijn nagestreefde verhouding van kosten en baten te zitten in het bankbedrijf. ING wil dat de kosten minder dan 70 procent van de baten bedragen. In het eerste halfjaar kwam dit verhoudingsgetal uit op 68,9 procent.

Bestuursvoorzitter Ewald Kist zei vanmiddag de winststijging een ,,bevredigende toename'' te vinden. Beleggers reageerden vanmiddag in eerste instantie lauw op de resulaten. Vlak na publicatie van de interimresultaten noteerde het aandeel ING 0,6 procent lager op 35,78 euro.

ING kondigt aan om de naam ING wereldwijd uit te bouwen tot een merk voor vermogensbeheer. Diverse andere namen waaronder deze activiteiten opereren zullen verdwijnen.