Van Hooijdonk koele afmaker

Feyenoord toonde gisteren in Kerkrade aan dat de ploeg dit seizoen ook zonder goed te spelen lastige wedstrijden kan winnen. Met de efficiency en het geluk van een topploeg versloegen de Rotterdammers Roda JC met 2-0. Feyenoord is na twee speelrondes de enige ploeg in de eredivisie die nog geen punt verloren heeft.

In de aanloop van de wedstrijd van zondag tegen Ajax groeit het vertrouwen van de Feyenoord-coach Van Marwijk met de dag. De Rotterdammers waren zondag nog `opgelucht' na hun 5-0 overwinning tegen Sparta. Na de zege op Roda was Van Marwijk `tevreden'. Volgens Roda-coach Van Dijk, die zondag al tegen Ajax in de Arena speelde (1-1), hoeft Feyenoord tegen de Amsterdammers ,,nergens bang voor te zijn''.

Feyenoord, dat vier seizoenen geleden voor de laatste keer in Kerkrade had weten te winnen, begon gisteren in het goed gevulde Parkstad Limburg stadion bewust behoudend aan de eerste moeilijke klus van dit seizoen. Dit in tegenstelling tot de meegereisde aanhang van Feyenoord die binnen twee minuten het immense net dat voor hun vak was gespannen met een agressieve gezamenlijke krachtsinspanning kapot trok. Juichend werd het slopen van de kooi gevierd.

Op het veld ontwikkelde zich ondertussen een boeiend duel tussen het fysiek sterkere Roda en het tactisch slimmere Feyenoord. De Limburgers creëerden een licht veldoverwicht, maar tot mogelijkheden voor de spitsen Anastasiou, Berglund of Nygaard leidde dat in de beginfase nauwelijks. Met koel en berekend verdedigend werk van Van Wonderen, De Haan, Emerton en in mindere mate van Rzasa bleef de ploeg van Van Marwijk redelijk eenvoudig overeind.

Terwijl Feyenoord zich vorig seizoen meerdere keren liet meeslepen met het opportunistische voetbal van de tegenstander, bleven de Rotterdammers gisteren kalm. Na tien minuten leidde de eerste serieuze Feyenoord-aanval al bijna tot een openingstreffer, maar de slordig spelende Kalou schoot na een pass van Tomasson naast.

Ruim een kwartier later was het wel raak. De uitstekend spelende Paauwe zette Van Hooijdonk vrij voor Roda-doelman Kalac. De Feyenoord-spits maakte koelbloedig zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe werkgever.

Onder de aansporingen van de Limburgse aanhang ging de ploeg van trainer Van Dijk op zoek naar de gelijkmaker. Roda kon echter nauwelijks een opening vinden in de defensie van Feyenoord. Zes minuten voor rust leek de UEFA-Cupdeelnemer dan toch beloond te worden voor het harde werken. De Zweedse aanwinst Berglund schoot nog tegen Dudek op, maar de Deen Nygaard tikte de rebound binnen. Ten onrechte werd de treffer van Nygaard door scheidsrechter Van Dijk wegens buitenspel afgekeurd. Feyenoord had het geluk van de topploeg.

In de tweede helft voerde Roda de druk op Feyenoord verder op. Roda kreeg kansen, maar schoten van Nygaard, Van Dessel, Vrede en Anastasiou verdwenen over of naast het doel van Dudek. De Poolse doelman moest een half uur voor tijd echter wel gestrekt naar de hoek na een vlammend schot van de Belg Soetaers. Dudek bewees met zijn redding andermaal hoe belangrijk het is voor Feyenoord dat hij gebleven is.

Kalou kreeg halverwege de tweede helft een aantal uitgelezen mogelijkheden om Feyenoord via een counter op 2-0 te zetten. Maar de frêle Afrikaanse rechteraanvaller sprong tot ontsteltenis van Van Marwijk veel te laconiek om met de spaarzame mogelijkheden van Feyenoord. De voorzetten van Kalou bereikten nooit een medespeler, zijn doelpogingen waren te slap. Aan de linkerkant kon lichtgewicht Smolarek - die van Van Marwijk dit keer de voorkeur had gekregen boven Leonardo - ook niet imponeren tegen de sterke rechtsback Sonkaya.

Met nog ruim twintig minuten te spelen haalde Van Marwijk Kalou naar de kant ten faveure van de Japanner Ono. Kort daarop kreeg ook de Braziliaan Leonardo nog zijn speelminuten. Met name Ono bewees net als tijdens de korte tijd die hij afgelopen zondag meedeed tegen Sparta, over een gave techniek te beschikken.

De wendbare Japanse volksheld was amper binnen de lijnen toen hij Bosvelt al een kans bood om de wedstrijd te beslissen. Bosvelt schoot naast. Aan de andere kant miste Berglund een opgelegde mogelijkheid. Waarom de onbescheiden Zweed zich denkt te kunnen meten met de kwaliteiten van Liverpool-speler Owen werd gisteren nog niet duidelijk.

Berglund kreeg drie minuten voor tijd een lesje in effectiviteit van Van Hooijdonk. De nu al zeer populaire nummer negen van Feyenoord mocht op ruim twintig meter van het doel van Kalac aanleggen voor een vrije trap na een overtreding van Vrede op Tomasson. Onhoudbaar knalde Van Hooijdonk de bal in de kruising.

De aanvaller fungeerde zondag tegen Sparta als de aangever van Feyenoord, gisteren was hij zelf de afmaker.

Over Elmander, de Zweedse miljoenenaankoop die vorig seizoen als `supertalent' naar Rotterdam werd gehaald, spreekt bij Feyenoord nu al niemand meer.

Roda JC 0 Feyenoord 2

Ruststand 0-1. 27. Van Hooijdonk 0-1, 87. Van Hooijdonk 0-2.

Gele kaart: Vrede, Anastasiou (Roda JC), Smolarek, Paauwe (Feyenoord).

Scheidsrechter: Van Dijk.

Toeschouwers: 17.000.

    • Koen Greven