Toch Britse controle op vliegveld Praag

Er worden weer Britse immigratiefunctionarissen op het vliegveld van Praag gestationeerd voor extra controles op Tsjechen met een Britse bestemming. Dat besloot gisteren het Tsjechische kabinet.

De controle, door Britse ambtenaren, op Tsjechische staatsburgers die naar Groot-Brittannië willen (en die daarvoor geen visum nodig hebben) werd gestaakt naar aanleiding van de felle kritiek op het optreden van de Britten. De critici beweren dat de Britse ambtenaren Tsjechische Roma (zigeuners) tegenhouden voordat ze in het vliegtuig stappen. Dat zou gebeuren om het aantal Roma dat in Groot-Brittannië asiel wil aanvragen, zo laag mogelijk te houden. Het optreden van de Britten heeft in de Tsjechische media en bij mensenrechtenorganisaties geleid tot verwijten over racisme.

De Tsjechische premier Miloš Zeman verdedigde gisteren in een televisie-vraaggesprek het optreden van de Britten op het vliegveld. Van racisme is volgens hem geen sprake. ,,Ongeveer honderd procent van de asielzoekers is Roma. Als 100 procent van de asielzoekers postbode zou zijn, zouden de Britten zich bij de controles op postbodes concentreren en dan zou niemand klagen over racisme.''

Dit jaar hebben tot nu toe twaalfhonderd Tsjechische Roma in Groot-Brittannië politiek asiel aangevraagd. Na de komst van de Britse immigratie-ambtenaren naar het vliegveld van Praag in juli daalde het aantal aanvragen van Tsjechische asielzoekers tot bijna nul. Na de opheffing van de controles op 9 augustus was weer een sterke stijging van het aantal asielaanvragen te zien. In de periode waarin de Britten op het vliegveld actief waren – drie weken – werd rond 120 Tsjechische Roma de toegang tot Groot-Brittannië ontzegd.

Tot de hervatting is besloten uit vrees dat de Britse regering, geconfronteerd met talrijke asielaanvragen die sowieso alle worden afgewezen, een visumplicht voor alle Tsjechische staatsburgers zou kunnen instellen. Dat zou betekenen dat alle Tsjechen zouden lijden onder het animo van de Tsjechische Roma om hun land te verlaten. ,,De instelling van de visumplicht (door de Britten) zou een groter kwaad zijn dan de controles op het vliegveld'', zei Zeman gisteren.

In Tsjechië wonen rond 300.000 Roma. Volgens een recente opiniepeiling leeft 46 procent van hen permanent in angst wegens de discriminatie en incidenteel racistisch geweld tegen Roma in Tsjechië.