Spionnenchef dook onder op Aruba

De voormalige Peruaanse spionnenchef Vladimiro Montesinos verbleef in december vorig jaar zestien dagen illegaal op Aruba. De superspion die van moord, wapen- en drugshandel wordt beschuldigd, werd in juni in Venezuela overgedragen aan Peru.

Acht maanden lang was Montesinos voortvluchtig. In die tijd vond hij ook onderdak op Aruba. ,,Ik ben in Aruba aangekomen met een particulier vliegtuig in de nacht van 23 op 24 november 2000'', vertelde hij na zijn arrestatie aan de Venezuolaanse autoriteiten. ,,Ik ben tot 7 december op het eiland gebleven, waar ik de heer Julio César Linares ontmoette, die me voorstelde om naar Venezuela te komen.''

De Venezolaan Linares heeft op Aruba een hotel en een schietbaan. Hij zou de spion, tegen betaling, aan transport naar Venezuela hebben geholpen. De Venezolaanse pers berichtte dat hij daarbij steun had gekregen van ,,een minister Croes''. Aruba heeft drie minsiters die Croes heten. Onlangs bevestigde de Arubaanse minister van Justitie Eddy Croes, voor het eerst, dat Montesinos zestien dagen op het eiland is geweest. Maar hij ontkende dat de spion enige steun had gehad van de eilandregering. ,,Hij is met een vals paspoort binnengekomen en heeft onder die valse naam in een hotel gezeten'', zei Croes tegen het Peruaanse dagblad El Commercio.

Volgens de Arubaanse oppositie heeft Croes de verdenking van medewerking aan Montesonos' verblijf op zich geladen. Toen een Venezolaanse parlementaire commissie Aruba eind juli bezocht weigerde hij hen te informeren. ,,Ik kan als minister geen zaken doen met parlementariërs van een ander land'', verklaarde Croes tegen het Arubaanse dagblad Amigoe. ,,Als Venezuela een strafrechtelijk onderzoek instelt kan officieel via vastgestelde regels om informatie uit Aruba worden gevraagd.''

Al een week na het vertrek van Montesinos uit Aruba doken berichten op dat hij onder de naam Manuel Rodriguez Perez op het eiland verbleef. De tip kwam van de minister van Veiligheid van Costa Rica, waar Montesinos verbleef voordat hij naar Aruba kwam. Ambtenaren van de immigratiedienst in Oranjestad ontkenden dat toen, maar Croes heeft nu bevestigd dat het toch klopte.