Skopje: UÇK heeft veel méér wapens

De Macedonische regering heeft haar schatting over het aantal wapens dat het rebellenleger UÇK de komende maand bij de NAVO moet inleveren drastisch verhoogd. Ze zegt dat het UÇK beschikt over 85.000 wapens; die moeten alle worden ingeleverd. Tot dusverre schatte Skopje het aantal wapens in handen van het UÇK op 8.000.

De hoge schatting waarvan gisteren plotseling sprake was berust volgens een Macedonische woordvoerder op ,,nieuw inlichtingenmateriaal''. De NAVO, die gisteren formeel besloot tot het sturen van een strijdmacht van 3.500 man die de wapens moet innemen, schatte tot begin deze week dat het UÇK 2.300 tot 2.500 wapens heeft en gaf gisteren een nieuwe schatting: 4.000 wapens. Het UÇK zelf beweert 2.000 wapens te hebben.

De drastisch verhoogde schatting van de Macedonische regering kan gevolgen hebben voor het vredesproces. Skopje wil de parlementaire behandeling van het vredesakkoord die voorziet in ontwapening van het UÇK pas beginnen als de rebellen een derde van hun wapens hebben ingeleverd.

Een woordvoerder van het Macedonische ministerie van Binnenlandse Zaken (dat de politie controleert) zei gisteren dat het nieuwe inlichtingenmateriaal heeft uitgewezen dat het UÇK de beschikking heeft over 9.000 automatische geweren, 8.000 handvuurwapens, tien houwitzers en 20.000 handgranaten. De woordvoerder hield vol dat de schatting niet overdreven was: ,,Het zou een wilde overdrijving zijn te zeggen: er zijn één miljoen wapens. Maar het is belachelijk te beweren dat er maar 2.000 wapens zijn.''

De commandant van de NAVO-strijdmacht die de wapens in ontvangst moet nemen, generaal Gunnar Lange, wilde zich over de nieuwe schatting van de Macedonische regering niet uitlaten. Hij zei dat het inzamelingsproces op zichzelf belangrijker is dan het aantal wapens dat wordt ingeleverd. ,,Het is belangrijker vertrouwen op te bouwen. Ontneem [de rebellen] de lust om zich te herbewapenen en weer te vechten'', aldus Lange.

De NAVO heeft inmiddels 400 soldaten in Macedonië. De rest van de strijdmacht is onderweg, of gaat binnen 48 uur op weg. Vandaag gaan de eerste Nederlanders op pad.

Met het daadwerkelijk innemen van de wapens wordt begin volgende week begonnen, zo is gisteren in Skopje gemeld.