Sikhs in cel om smokkel van mensen

De Amsterdamse rechtbank heeft gisteren twee verdachten uit India, I.S. en S.S., veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf wegens mensensmokkel. De rechtbank achtte bewezen dat zij leiding gaven aan een criminele organisatie die via een Amsterdamse sikhtempel vluchtelingen naar Engeland smokkelde. Volgens de rechtbank hebben de twee een aanzienlijke periode leidinggegeven aan de organisatie. Bij de ene verdachte, I.S., werd een periode van vier jaar genoemd.

Vijf andere verdachten, eveneens leden van de criminele organisatie, kregen straffen van zes maanden tot drie jaar. Twee anderen, die wel betrokken waren bij de mensensmokkel maar geen deel uitmaakten van de organisatie, werden veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf respectievelijk vier weken voorwaardelijk en een boete van 2.000 gulden.

Sinds 1999 zou de organisatie volgens justitie enkele honderden sikhs vanuit India en Pakistan via Nederland naar Engeland hebben gesmokkeld.In de Guru Nanak tempel in de Amsterdamse Pijp zaten volgens getuigen soms wel zestig, veelal Aziatische, vluchtelingen ondergedoken. In geblindeerde busjes, zonder zitplaatsen of sanitaire voorzieningen, werden ze van daaruit naar Calais vervoerd, om vervolgens met een veerboot het Kanaal over te steken naar Engeland. Daar vroegen de vluchtelingen asiel aan. Voor de reis betaalden ze bedragen tot 15.000 Amerikaanse dollar.