PSV dankt zege op Den Bosch aan Vennegoor

Jan Vennegoor of Hesselink heeft PSV gisteravond zonder te scoren aan een 3-2 zege op FC Den Bosch geholpen. Als invaller zorgde hij voor meer gevaar dan de andere spitsen van de landskampioen.

Net als afgelopen zaterdag tegen FC Groningen was wisselspeler Vennegoor de steunpilaar van een zwalkend elftal. Volgens trainer Gerets is de aankoop van twintig miljoen rijp voor een basisplaats. ,,Jan maakt het mij zeer moeilijk. Sterker, hij heeft een plek in het elftal verdiend'', zei Gerets.

Vennegoor maakte weer indruk als vast aanspeelpunt. Hij mocht na een half uur bij een 1-0 achterstand Ramzi vervangen. Mourad had FC Den Bosch even daarvoor op voorsprong gezet. Vlak voor rust zorgde Kezman uit een strafschop voor de gelijkmaker. Aan de penalty ging aangeschoten hands van een Bossche verdediger vooraf. De blauw-witten spraken na afloop van klassejustitie.

In de tweede helft toonde FC Den Bosch, na een jaar in de eerste divisie teruggekeerd in de eredivisie, nog steeds weinig ontzag voor de grote broer uit Eindhoven. De ploeg van trainer Vloet, die afgelopen weekeinde voor eigen publiek debuteerde met een 0-0 gelijkspel tegen Heerenveen, speelde weer verdedigend, uit vrees voor een afstraffing. PSV had de vorige keer met 7-0 gewonnen. Dit keer hing een surprise in de lucht. Maximiano zorgde tien minuten na rust voor een 1-2 tussenstand.

Halverwege de tweede helft bracht Bruggink PSV weer op gelijke hoogte. Zes minuten voor het eindsignaal zorgde aanvoerder Van Bommel voor de beslissende treffer. Na het 2-2 gelijkspel bij FC Groningen vierde PSV de 3-2 zege als een bevrijding. Gerets was slecht te spreken over zijn elftal.

In Arnhem won Vitesse met 1-0 van AZ, dat daarmee de tweede competitienederlaag incasseerde. Trainer Van Stee, overgekomen uit de jeugdafdeling van Feyenoord, kon alleen tevreden zijn over het gelijkwaardige veldspel. Vitesse maakte net als in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard (0-0) een zwakke indruk. Trainer Koeman beende na afloop woedend naar de kleedkamer. Mustapha maakte vlak na rust de enige treffer voor Vitesse.

Streekgenoot NEC won ook met 1-0, van het tegenvallende RKC. De ploeg uit Waalwijk, vorig seizoen de revelatie van de eredivisie, had afgelopen vrijdag met dezelfde cijfers verloren van FC Twente. De Macedoniër Hristov, vorig seizoen ook clubtopscorer van NEC, was matchwinnaar in De Goffert. Hij legde na een half uur op fraaie wijze de halve defensie van RKC in de luren.

Ook FC Groningen behaalde op eigen veld een 1-0 zege, tegen Willem II. Schoenmakers scoorde halverwege de eerste helft de enige treffer in het uitverkochte Oosterpark, waar de Groningse supporters nog nagenoten van de thriller tegen PSV. In Sittard speelden de degradatiekandidaten Fortuna en De Graafschap een pover duel. De thuisploeg won met 2-1.

Op het Kasteel herstelde Sparta zich van het 5-0 verlies tegen Feyenoord. Tegen FC Utrecht won de ploeg van trainer Rijkaard met 3-1. Boukhari maakte alle goals voor Sparta. Tanghe scoorde tegen, maar kon de tweede nederlaag van FC Utrecht niet voorkomen.