Producties ook te zien in Duitsland

Het Theaterfestival breidt dit jaar voor het eerst uit naar Duitsland. In Münster zal een deel van de geselecteerde Nederlandse producties met Duitse boventiteling te zien zijn.

Dat heeft festivaldirecteur Arthur Sonnen gisteren in Amsterdam bekendgemaakt. Burgemeester Job Cohen houdt op 6 september in de Amsterdamse Stadsschouwburg de traditionele State of the Union op de opening van het Theaterfestival.

De Erejury die de Grote Theaterfestivalprijs toekent, bestaat dit jaar uit Melle Daamen, de nieuwe directeur van de Stadsschouwburg, Gerrit Korthals Altes, voormalig zakelijk leider van Toneelgroep Amsterdam, en Barbara van Lindt, vertrekkend artistiek leider van Het Gasthuis. Het Vlaams/ Nederlandse Theaterfestival, waarop de door een vakjury uitgekozen, meest belangwekkende toneelstukken van het afgelopen seizoen zijn te zien, wordt dit jaar gehouden in Amsterdam, Utrecht, Amersfoort, Gent, en Münster. Voor het eerst zijn naast negen toneelstukken voor volwassenen, ook vijf jeugdtoneelstukken geselecteerd.

Met toneelstukken als Amlett van Jan Decorte, Risquons-Tout van De Tijd en Regent en Regentes van Eric de Volder, overheerst het Vlaamse aandeel.

Twee producties zijn Vlaams/Nederlands te noemen: Macbeth van Ola Mafaalani bij De Bottelarij/KVS en De Leenane Trilogie van Johan Simons voor Zuidelijk Toneel Hollandia/Het Toneelhuis. Om financiële redenen is Ruigoord 2 van Carina Molier niet te zien. As long as the World needs a Warrior's Soul van Jan Fabre wordt om dezelfde reden alleen in Münster gespeeld.

In het aan het festival verbonden congres `De toekomst op de planken', wordt dit jaar gediscussieerd over theaterscholing en kunstvakonderwijs. De Taalunie Toneelschrijfprijs, voor de beste oorspronkelijke toneeltekst, wordt uitgereikt op de avond na de opening. Op de slotavond van 16 september wordt de Grote Theaterfestivalprijs uitgereikt, waarbij een bedrag van 50.000 gulden hoort. Ook reikt een jongerenjury dan de CJP-Trofee uit.