Numico daalt na negatief nieuws uit VS

Op een rustig Damrak voerde Numico, na UPC en Versatel, vanmorgen de lijst van dalers aan. De producent van speciale voeding en vitaminepillen heeft de laatste weken te kampen met negatieve berichten vanuit de VS. Rond het middaguur stond het fonds daardoor op een verlies van 2,2 procent, en was daarmee op dat moment de twee na grootste daler.

In de VS zou een aantal franchisenemers van dochter GNC een rechtszaak hebben aangespannen tegen GNC. De laatste produceert en verkoopt vitamines via eigen winkels en franchisenemers. GNC zou eigen winkels hebben bevoordeeld ten nadele van de franchisenemers. Daarnaast heeft GNC ook een probleem in Florida. De officier van justitie in Tallahassee een onderzoek begonnen naar de verkoop van vitamineproducten door GNC, die hun uiterste verkoopdatum zijn gepasseerd. Het concern uit Zoetermeer relativeert, anders dan de beleggers, vooralsnog de commotie.

De effectenmarkt werd vooral gekenmerkt door lusteloos, dunne omzetten en weinig richting. Rond het middaguur noteerde de AEX-index 527,37 punten, een plus van 1,02 punt. Een andere daler was ING, dat vanmorgen zijn cijfers bekendmaakte. Het aandeel noteerde 1 procent lager. ,,De financiële fondsen wereldwijd hebben recent geen denderende resultaten laten zien. Vandaar dat beleggers ook geen hoge verwachtingen hebben van ING'', aldus een beurshandelaar. Hij benadrukt dat er niet alleen wordt uitgekeken naar de cijfers, maar dat het vooral gaat om de voorspelling voor de toekomst die ING-baas E. Kist vandaag zou doen.

Op de lokale markt stond uitgeversconcern De Telegraaf. Het concern maakte gisteren nabeurs bekend dat het tussen 1 januari en 15 juli de winst met 38 procent heeft zien dalen tot 19,2 miljoen euro (42,4 miljoen gulden). Daarmee bleven de resultaten sterk achter bij de verwachting dat dit jaar de winst 20 tot 30 procent zou afnemen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Voor heel 2001 verwacht de uitgever bovendien dat de resultaten ,,aanzienlijk lager'' zullen uitkomen. Op Beursplein 5 werd mild gereageerd: het fonds stond slechts 0,2 procent lager.

Beleggers reageerden op het tegenvallende bedrijfsnieuws van gisteren Detacheerder Brunel werd afgestraft voor de teleurstellende winstgroei. De koers zakte ruim 7 procent tot 4,60 euro. Randstad, dat ook een fikse winstdaling rapporteerde, won 3,2 procent op 12,55 euro. Voormalig uitgever VNU noteerde eveneens lager. Wolters Kluwer en Elsevier konden daarentegen wel een koerswinst op hun naam schrijven.

Kabelaar UPC verloor, volgens goed gebruik, flink. De koers daalde met 8,3 procent op 0,66 euro. In het kielzog hiervan moest ook branchegenoot Versatel weer inleveren. Het aandeel verloor ruim 2,25 procent. Duidelijke oorzaken voor deze terugval konden er niet worden gegeven.

In Japan heerste vandaag een negatieve stemming. De beurs van Tokio is na een korte periode van stijging, weer op de weg terug. Ondanks de goede ontwikkeling van de beurzen van New York moest de Nikkei-index met 2,4 procent terug naar 11.126,92 punten. Belangrijke oorzaak was de vrees over de ontwikkeling van de Japanse economie.

Komende dinsdag komen de werkloosheidscijfers over juli vrij.