Minister Eichel vindt lofzang wel `lollig'

De Duitse minister van Financiën, Hans Eichel, is degelijk, vertrouwenwekkend, zelfverzekerd. Kortom, een rots in de woelige politieke branding. Hij houdt de hand op de knip als dat nodig is – wat in zijn visie meestal het geval is – en zegt altijd precies waar het op staat.

De held van de Steuerreform (belastinghervorming), die uren kan praten over de technische details van het Halbeinkünfteverfahren (niet te vertalen) heeft eigenlijk maar één nadeel. Volgens commentatoren heeft Eichel de uitstraling van een parkeermeter. Ze hebben hem wel omschreven als een paperclip met een bril.

Voor het ministerie was dat aanleiding om tijdens de Open Dagen in het eerste weekeinde van september iets bijzonders te doen. Iets wat het imago van de minister, die ambities heeft om ooit bondskanselier Gerhard Schröder op te volgen, kan oppoetsen. Daarom lieten ze de Berlijnse `rock-popgroep' Dezibel een drieënhalve minuut durende lofzang schrijven. ,,Een ongewone eer'', vindt Eichel het lied, en wel ,,lollig''. Dat klinkt niet alsof hij zich heeft ,,laten meeslepen door de expressieve en gevoelvolle stem van zangeres'' Geppi van Dezibel, zoals het ministerie het uitdrukt.

De minister erkent vandaag in de Berlijnse krant Der Tagesspiegel beschroomd dat hij Geppi en de haren tot nu toe uitsluitend via de televisie kent.

Duitse tekst en een gezongen versie van het lied via lied www.nrc.nl