Kruidvat komt met complete Mozart op cd

De drogisterijketen Kruidvat brengt vanaf september een complete Mozart-editie uit op ongeveer 175 cd's voor 500 gulden, zodat die per stuk minder dan drie gulden zullen kosten. Kruidvat baarde eerder opzien met een complete editie van Bach (160 cd's) en een aantal andere boxen met muziek van o.a. Chopin, Beethoven, Haydn en Verdi. In 1991, Mozarts 200ste sterfjaar, kwam Philips met een complete Mozarteditie van 180 cd's, die bij voorintekening 4000 gulden kostte.

Net als bij de Bach-editie zal een deel van de ruim zeshonderd werken van Mozart voor Kruidvat nieuw worden opgenomen. De Mozart Akademie speelt onder leiding van Jaap ter Linden de 42 symfonieën, dirigent Jed Wentz neemt zes opera's op met onder anderen de sopranen Johannette Zomer en Claron McFadden en de tenor Marcel Reijans. Ook een deel van Mozarts kamermuziek krijgt nieuwe uitvoeringen. Voor het overige wordt gebruik gemaakt van oude opnamen van andere labels. De beroemde Amerikaanse Mozart- en Haydnkenner H.C. Robbins Landon schrijft een toelichtend boek. Kruidvat begint het komende seizoen voor een publiek dat normaal niet naar de klassieke concertzaal gaat met een eigen serie met populair-klassiek repertoire. Het gaat om zo'n veertig concerten in het Amsterdamse Concertgebouw, de Rotterdamse Doelen, het muziekcentrum Vredenburg en in een aantal concertzalen buiten de Randstad.