KINDERAGENDA

KinderUitmarkt

Je loopt langs velden vol bloemen en heb je geen zin om te wandelen dan stap je gewoon in de kruiwagen van de Kaboutertaxiservice voor een wilde tocht over het terrein, achterna gezeten door een bende bijen. Zondagmiddag 26 augustus tussen 12 en 17u is het Rotterdamse Museumpark met tuinen en 35 witte tentjes omgetoverd tot een KinderUitmarkt. In al die tentjes vind je informatie over (jeugd)theatervoorstellingen, activiteiten en exposities voor kinderen in het komende seizoen. Ook kan je gratis een bezoekje brengen aan de musea die rondom het park liggen. Zo is er een speurtocht over de expositie Aangespoeld - het mooiste afval van Europa in de Kunsthal, in de vitrine van het Maritiem Museum zijn echte vissen te vangen, bij het Nederlands Architectuurinstituut kunnen architecten in de dop hun droomvakantiehuis ontwerpen en in Villa Zebra verklapt Felice haar kookgeheimen. Muziektheatergezelschap Orkater neemt het publiek mee op lawaai-safari en gaat de strijd aan met zestien geluidsmachines (van 13-16u) in de Kunsthal. Na elke activiteit kan je een stempelkaart laten aftekenen; een volle kaart geeft recht op een bioscoopkaartje. Op het podium speelt Theater Maatwerk Lichtpulver, er zijn optredens van o.a. Bun Sani (Surinaamse muziek en dans), de SKVR geeft streetdancelessen en er is poppentheater en een muzikale kinderparade van Onkruid&Roos. Aan het einde van de middag is er nog een Vogelverschrikkersveiling, waar bezoekers kunnen bieden op de mooiste exemplaren. De toegang is gratis, inl 010-4130646.

Ridderfeest

Zaterdag 25 augustus bestaat de expositie Ridder Roderik - een middeleeuws verhaal in het Legermuseum precies een jaar en daarom geeft het museum een groot ridderfeest met veel muziek, ridders met hun ridderpaard, een vrolijke nar, minstrelen, wagenspelen en een echte galg. Iedereen die gekleed in ridder- of jonkvrouwenkleding komt, mag niet alleen gratis naar binnen, maar kan ook meedoen met een middeleeuwse modeshow, waar leuke prijzen te winnen zijn. Omdat ridder Roderik rood haar heeft, krijgt ieder kind met rood haar ook gratis toegang. En heet je (bewijsbaar) Roderik of Mathilde? Dan ligt er ook nog een verjaardagscadeautje klaar. De hele dag zijn er middeleeuwse activiteiten. Er worden middeleeuwse verhalen verteld, je kan een ritje maken samen met een ridder op een echt ridderpaard, meezingen en dansen met de minstreel, meedoen met wagenspelen en leren zwaardvechten. Van 10-17u, Legermuseum, Korte Geer 1, Delft. Toegang kinderen van 4-12 jaar ƒ4,75, vanaf 13 jaar ƒ9,50. Inl 015-2150500 of www.legermuseum.nl

Jaarfeest

Nog meer ridders, schildknapen, valkeniers, vendelzwaaiers en jonkvrouwe Isabella zijn de bewonderen bij het jaarfeest van St.Hilarius op zondag 26 augustus vanaf 15u in kasteel Ammersoyen met o.a. een gevecht tussen de goede en slechte ridder. En ook hier wordt iedereen uitgenodigd om zich te verkleden als jonkvrouw, ridder of schildknaap. Toegang ƒ12,50 res 073-5949582, inl 0418-515924. Ammersoyen ligt even ten zuiden van Zaltbommel en is bereikbaar via rijksweg A2 Utrecht - Den Bosch, afslag Ammerzoden.

Films

Als je wilt meezingen met tante Sidonia, proberen of je net zo sterk bent als Obelix of jezelf tekenen als kapitein Rob, dan moet je naar het Tekenfilmfestival in het Maritiem Museum op zaterdag en zondag 25 en 26 augustus van 12-16u gaan. Ook worden er op beide dagen tekenfilms vertoond: 12u Kuifje en de schat van Scharlaken Rackham (30 minuten), 13u Wickie de Viking in de boot genomen (25 minuten), 14u Asterix de Galliër (65 minuten) en om 15u15 Suske en Wiske en de Kleppende Klipper (25 minuten). Al die striphelden zijn natuurlijk ook nog t/m 16 september te zien op de expositie Alle Haaien! striphelden op Zee. De toegang is gratis exclusief entreebewijs tot het museum. Kinderen van 4 t/m 15 jaar ƒ4, vanaf 16 jaar ƒ7,50, CJP en 65+ ƒ4. MJK en Rotterdampas gratis. Maritiem Museum, Leuvehaven 1, Rotterdam. Inl 010-4132680.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad,

Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: Tonny Schoemaker