Jan Rot

Jan Rot kan naar officiële en objectieve maatstaven niet zingen, zijn techniek en intonatie kunnen bijna niet slechter. Maar de cabaretier met zijn autobiografische voorstellingen (`Aan de hand van mezelf praat ik over het leven') zingt toch, hij kan niet anders. Op zijn nieuwe cd Ja, ik wil doorbreekt Rot twee taboes, voorzover we daarover nog kunnen spreken. Hij poseert met een nieuwe liefde (een jongensmeisje in bruidsjurk, samen gefotografeerd op huwelijksreis in Venetië) en hij zingt over meisjes in zijn eigen Nederlandse versies van klassiek liedrepertoire.

Het `Trouwalbum' is deels gebaseerd op Schumanns Frauenliebe und -Leben, verder klinkt zeer langzame muziek van o.a. Purcell, Puccini, Strauss en Mahler. Rots ongegeneerd onmachtig gezongen versies van When I'm laid in Earth, Un bel di vedremo, Im Abendrot en Ich bin der Welt abhanden gekomen zijn voor de `normale' klassieke muziekliefhebber niet om aan te horen.

Rot is zó extreem, dat daarbij vergeleken de ooit zo controversiële popversie van Ekseption van Beethovens Vijfde symfonie zelfs een wonder van verantwoorde authenticiteit lijkt. Exemplarisch voor de teksten is Rots `vertaling' van Puccini's hartverscheurende Un bel di vedremo uit Madama Butterfly (`Ik droom van een mooie dag'). Rots versie begint met `Ooit kom ik haar tegen, God zelf geeft witte rook' en eindigt met `Een wederhelft die ontbreekt is fantoompijn, maar iemand die bij mij past mag geen natte droom zijn!'

Het gebrek aan esthetiek is niet beslissend. Het gaat hier niet om `kunst' of over kwesties van `mooi' of `lelijk' maar om het gebruik van kunst als laatste uitlaatklep voor onbeschaamde hunkering. Rot wordt beheerst door een obsessief onvervulbaar verlangen naar iets per definitie onbereikbaars. De cd van Rot is zó extreem en hoogstpersoonlijk dat het kennisnemen van dit pathetische levensleed onverdraaglijk is voor omstanders die niet kunnen zonder een minimum aan schoonheid. Maar dat is hún probleem, vindt Rot. Zelf wordt hij in beslag genomen door voor hem belangrijker zaken en jong geluk.

Ja, ik wil van Jan Rot. CD HSP 44 JR (Distr. Arcade/CNR).

    • Kasper Jansen