HIER & DAAR

Uitmarkt Amsterdam

Op het Museumplein en het Leidseplein vindt van vrijdagavond 24 t/m zondagavond 26 augustus de Uitmarkt plaats, als nationale opening van het culturele seizoen. Vrijdagavond om 21u opent Paul de Leeuw de Uitmarkt op het Museumplein met een muzikaal programma. Ruim 250 instellingen, theaters en impresariaten geven op zaterdag en zondag van 12-18u op de Informatiemarkt op het Museumplein hun programma's voor het komende seizoen prijs. Artiesten geven op binnen- en buitenpodia korte optredens als voorproefje, en het publiek kan alvast kaarten kopen voor een groot aantal voorstellingen in heel Nederland. Het aanbod is breed: pop- en klassieke muziek, mime en opera, jazz en cabaret, film en literatuur, dans en jeugdtheater. Vanaf het Leidseplein tot de Van Baerlestraat is ook de boekenmarkt, waar als gewoonlijk veel auteurs hun eigen boeken signeren. Als officiële afsluiting dirigeert zondagavond op het Museumplein Valery Gergiev het Rotterdams Philharmonisch orkest.

*Uitmarkt 2001, Museumplein en Leidseplein, toegang gratis. Inl www.uitmarkt.nl

Proeven in Maastricht

Vier dagen lang is het Vrijthof in Maastricht het middelpunt van het jaarlijkse culinaire festijn Preuvenemint, van donderdag 23 aug t/m zo 26 aug. Preuvenemint is een samentrekking van de Maastrichtse dialectwoorden `preuve' (proeven) en `evenemint' (evenement). Ruim dertig stands functioneren als restaurantje en vanaf de Vrijthof-kiosk is er muziek: van klassiek tot jazz, van Ierse folk tot trompetterkorps.

*Preuvenemint, Toegang gratis, open do 23/8 19-2u, vr 24/8 14-2u, za 25/8 12-2, zo 26/8 12-1u. Inl VVV Maastricht 043-3252121 en www.preuvenemint.nl

Oude auto's

Liefhebbers van klassieke auto's komen komend weekend ruim aan hun trekken. In Scheveningen gaat vrijdag 24 augustus de rally Classic Scheveningen - Luxemburg - Scheveningen (Classic SLS) van start. Alleen auto's van 25 jaar en ouder mogen aan de start op de boulevard verschijnen; ze slingeren zich vervolgens een weg door Nederland, Belgie en Luxemburg met een verplichte gemiddelde snelheid van 50 km/u. De eerste deelnemers worden om 12.01u afgevlagd en de karavaan wordt zondagmiddag 26 aug vanaf 14u weer terugverwacht. Tegelijkertijd is in de Jaarbeurs in Utrecht de Vehikel Oldtimer Jaarbeurs: vier hallen volgepakt met roest en chroom, onderdelen en automobilia. Er zijn zo'n 250 auto`s te zien: Porsches en Rolls Royces, maar ook een Fiat 500 en een Trabantje. Duizenden motoren, scooters, fietsen, bromfietsen en een enkele stationaire motor of oude tractor. Autoclubs geven tips en inlichtingen.

*Inl Classic SLS: VVV Scheveningen: 0900-3403505 (75cpm), www.historicrally.org. Inl Vehikel 2001: Jaarbeurs Utrecht, naast Centraal Station, 030-2258262. Van 24-26 aug, open vrijdag 15-21u, za & zo 10-17u, entree ƒ25, kinderen tot 12j ƒ10.

Dans in een wei

Op het Cultura Nova zomerfestival Heerlen danst op 29, 30 en 31 augustus en 1 september Dansgroep Krisztina de Châtel de voorstelling Waterlanders in een wei in Ubachsberg. Versterkt door drie windmachines en twee levensgrote transparante cilinders vormt deze wei het decor waar De Châtel de strijd aangaat met water en wind. Muziek, geluid, beweging en videobeelden suggereren het gevecht tussen mens en water, want De Châtel heeft zich laten inspireren door de eeuwige inspanning van de Nederlander om water en wind onder controle te houden.

*Reserveren: 045-5716607 of www.parkstadlimburgtheaters.nl

China in Rotterdam

Drie weken lang kan iedereen op het China Festival 2001 in Rotterdam op verschillende manieren proeven van de Chinese cultuur. Er is een Chinese markt met onder meer porselein, vliegers, reisinformatie en cd`s. Op een podium zijn dans- en muziekoptredens en demonstraties van Chinese sporten. Er zijn kookdemonstraties van de echte Chinese keuken en er is moderne Chinese beeldende kunst.

*Westersingel, Kruisplein, Holiday Inn hotel, Schouwbrgplein (t.o. Centraal Station Rotterdam) 24/8 10-19u, 25/8 10-18u, 26/8 12-17u. Inl 010-4626588

Heideweekend

Eind augustus zijn de botanische tuinen van de Universiteit Utrecht, het Von Gimborn Arboretum, weer getooid met de kleuren van bloeiende heide. Naast de bekende struik- en dopheide zijn daar ook minder bekende soorten te vinden, zoals Ierse heide. Op 25 en 26 augustus is dit het decor van het Heideweekend, waarin om 11 en 14u rondleidingen worden gegeven. Er is bovendien een kleine markt met plantenverkoop en informatie.

*Von Gimborn Arboretum, Vossensteinsesteeg 8, Doorn, open 10-17u, entreeƒ3. Inl 030-2535455 of 030-2537787.