`Gangsters, huichelaars en farizeeërs'

Woede was er gisteren op de aandeelhoudersvergadering van het Duitse concern Mannesmann. Woede over de 150 miljoen mark waarop de leiding zichzelf had getrakteerd. Omkoping? Welnee. Alles was rechtmatig.

Van 115 jaar oude Mannesmann rest een straatnaam

`Gangsters, huichelaars en farizeeërs.' Aandeelhouders van Mannesmann hadden gisteren een bepaald uitgesproken mening over de leiding van het Duitse telecomconcern. De 150 miljoen mark waarop zij zichzelf trakteerde rond de overname door het Britse Vodafone, heeft onder hen woede gewekt. `Plunderaars die ons naaien', klonk het gisteren op de aandeelhoudersvergadering in Düsseldorf.

Van de 115 trotse jaren die Mannesmann bestond is niets meer over dan een straatnaam aan de oever van de Rijn, schrijft Bild Zeitung vandaag. En het verraad, het verraad aan de vijand. `Wer stopfte sich die Taschen voll?', luidt vandaag de kop in het Duitse boulevardblad. Dat is intussen wel bekend. De vraag die de Duitse justitie zich nog stelt is: was er van omkoping sprake? Omkoping om het verzet van Mannesmann tegen de overname door het Britse mobiele-telecomconcern te breken? De grootste overname aller tijden – 242 miljard gulden. Alles is volgens de Duitse wet gebeurd, zegt Vodafone. Het openbaar ministerie in Düsseldorf, waar Mannesmann is gevestigd, twijfelt aan de rechtmatigheid van de betalingen.

Alsof de affaire nog niet genoeg spektakel teweegbrengt, vlogen Chris Gent, de topman van Vodafone, en Klaus Esser, de ex-topman van Mannesmann, elkaar gisteren in de haren over de juiste toedracht. Gent heeft mij een dag voor de overname gebeld en gezegd dat hij met de betalingen akkoord ging, zei Esser. Speculatie, zo betitelde een woordvoerder van Vodafone de bewering van Esser. En op speculaties gaat Vodafone verder niet in.

En dan is er Klaus Zwickel, de voorzitter van de machtige vakbond IG Metall, lid van de raad van commissarissen van Mannesmann. De pensioentoeslag van 60 miljoen mark die de leiding kreeg zou pas twee maanden na de overname door de raad van commissarissen zijn goedgekeurd. Zo luidde tenminste de reactie van IG Metall, nadat justitie maandag bevestigde dat ook Zwickel op het lijstje van verdachte personen stond, naast Chris Gent, Klaus Esser en ook de aanstaande topman van Deutsche Bank, Josef Ackerman, en nog wat commissarissen en bestuurders.

Gisteren onthulde het weekblad Telebörse dat de vakbondsvoorzitter zijn aanvankelijke goedkeuring als onthouding in de notulen opgenomen wilde zien – gelet op de hoogte van het bedrag, die hij bezwaarlijk tegenover de werknemers van Mannesmann verdedigen kon. Hij was er namelijk van uitgegaan dat Vodafone het geld betaalde, niet Mannesmann. Onder druk van de voorzitter van de raad van comissarissen, intussen ook verdachte, stemde hij elf dagen later toch toe. Ordnungsgemäsz zugestimmt, schrijft Telebörse. Hij heeft op geen enkel moment aan onzuivere zaken meegewerkt, aldus IG Metall weer in een reactie.

Topman Chris Gent van Vodafone verweerde zich gisteren tegen alle beschuldigingen. Geen enkele bestuurder van zijn bedrijf had iets te zeggen over de gewraakte betalingen totdat de Europese Commissie de overname goedkeurde – op 12 april vorig jaar, ruim twee maanden nadat de overname was beklonken. Toen die goedkeuring er eenmaal was, was het voor Vodafone van het grootste gewicht constructief met de leiding van Mannesmann samen te werken. ,,We vonden het juist de betalingen die [door Mannesman] waren geautoriseerd te honoren'', zei hij gisteren op de aandeelhoudersvergadering. ,,Op geen enkel moment heb ik of welke andere directeur of werknemer van Vodafone dan ook een financieel bod of aansporing gedaan aan enig directeur of werknemer van Mannesmann.''

Een lezing die gisteren door de ex-topman van Mannesmann, Klaus Esser, werd weersproken. Gent had hem immers daags voor de overname gebeld en zijn instemming betuigd. Wel bevestigde hij dat de suggestie om hem en zijn medebestuursleden 60 miljoen mark te betalen (naast de 60 miljoen mark pensioentoeslag en de gouden handdruk voor hemzelf) afkomstig was geweest van grootaandeelhouder Hutchison Whampoa, niet van Vodafone.

Op voorstel van de aandeelhoudersvergadering blijft zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen van Mannesmann aan zolang het justitiële onderzoek naar mogelijke omkoping loopt. Omkoping? Welnee, alles ging zoal gebruikelijk is en alles was rechtmatig, zei de dagvoorzitter gisteren tegen de aandeelhouders. Vanaf vandaag heet Mannesmann voortaan Vodafone AG.