Extra zware mortieren

De compagnie die naar Macedonië reist heet `versterkt' te zijn. Over de bewapening van de Luchtmobiele Brigade.

Nederland neemt met een zogenoemde `versterkte' compagnie van 250 man van de Luchtmobiele Brigade deel aan operatie Essential Harvest. Dit betekent dat de normale, `organieke' compagnie (normaal gesproken zo'n 100 man) belangrijk is uitgebreid. Zo gaat er, behalve drie infanteriepelotons, ook een mortiergroep mee die is bewapend met zware 81-millimetermortieren.

De versterkte compagnie beschikt daarnaast over vijf detachementen commando's voor het uitvoeren van verkenningen, genie voor het opbouwen van de kampementen, geneeskundig en verbindings/inlichtingenpersoneel.

Hoewel de Nederlandse militaren zullen opereren onder Brits bevel, zijn ze door toevoeging van een zogenoemd `National Support Element' voor hun logistiek geheel onafhankelijk van de Britten.

De Luchtmobiele Brigade is eigenlijk bedoeld voor inzet met helikopters en is daarom lichtbewapend: de luchtmobiele soldaat moet zijn eigen uitrusting kunnen dragen. De militairen zijn uitgerust met Diemaco-automatische geweren, Minimi-mitrailleurs en de nogal verouderde `Dragon' antitankraketten voor de korte dracht.

De toevoeging van de mortiergroep zorgt echter voor een behoorlijke uitbreiding van de fire power: de middelzware 81-millimetermortieren hebben een bereik van enkele kilometers.

Hoewel `luchtmobiel' niet beschikt over pantserwagens, wordt operatie Essential Harvest de derde keer dat de militairen van de Luchtmobiele Brigade opereren met `pantser'.

Daar waar in Srebrenica en later in centraal-Bosnië werd gebruikgemaakt van YPR-rupsvoertuigen, gaan er dit keer veertien SISU XA-188 Patria-pantserwagens mee. Deze pantserwagens van Finse makelij zijn in 1997 speciaal voor vredesmissies door Defensie gekocht en werden al eerder met succes door de mariniers in Eritrea ingezet.

De Patria heeft geen rupsbanden maar wielen. Het voertuig is daardoor sneller en heeft een groter bereik dan traditionele battlefield taxi's als de YPR.

Een nadeel is dat het pantser alleen bestand is tegen klein-kalibermunitie en dat de pantserwagen in de Nederlandse configuratie niet kan worden uitgerust met een boordkanon, maar alleen met een Mag- of .50-mitrailleur. Antitankmijnen, zoals eerder door Albanese splintergroeperingen tegen het Macedonische leger werden gebruikt, zullen te veel blijken voor de Patria.

    • Steven Derix