Dwangarbeid Derde Rijk vergoed

Als eerste voormalige Nederlandse dwangarbeider in het Derde Rijk heeft Ernst van Santen (73) uit Amsterdam vanmiddag een `verzoeningsuitkering' van de Oostenrijkse regering uitgereikt gekregen.

Van Santen krijgt een bedrag van 5.600 gulden, omdat hij in 1944 en 1945 verplicht te werk was gesteld bij de Oostenrijkse Spoorwegen in Wenen.

Enkele honderden Nederlanders zullen een uitkering krijgen. Het exacte aantal uitkeringen is nog niet bekend, omdat nog veel aanvragen in behandeling zijn. Wereldwijd zijn er zo'n 150.000 rechthebbenden, schat de Oostenrijkse regering.

De Oostenrijkse regering nam vorig jaar juli een wet aan waarmee de weg is vrijgemaakt voor de uitkering aan dwangarbeiders die in de Tweede Wereldoorlog op Oostenrijks grondgebied hebben gewerkt. De hoogte van de uitkering hangt af van het werk dat de dwangarbeiders moesten doen. Zo krijgen mensen die in de landbouw te werk werden gesteld, 3.200 gulden en industriearbeiders 5.600 gulden. Slavenarbeiders krijgen 16.800 gulden.

Ook de Duitse regering gaat binnenkort over tot het uitkeren van geld aan dwangarbeiders ten tijde van het nazi-regime. In mei van dit jaar besloot de Duitse Bondsdag, na jarenlang juridisch touwtrekken, dat de regering en verschillende bedrijven in totaal tien miljard mark zullen uitkeren.