Doden in Palestijns gebied

Ook met een ontmoeting tussen Shimon Peres en Yasser Arafat in het vooruitzicht gaan de gewelddadigheden in het Midden-Oosten door. In de Gazastrook werd gisteren een Palestijn gedood bij een Israëlische helikopteraanval, bedoeld om twee vooraanstaande Hamasleden te vermoorden. Beiden bleven ongedeerd. Een van hen was de vader van het slachtoffer, een bommenmaker die al jaren door Israël gezocht wordt. Vanochtend raakten een Fatahleider en drie andere Palestijnen gewond bij een granaataanval bij Nablus. Israëls strategie om gericht Palestijnse leiders te vermoorden, is zwaar bekritiseerd vanuit het buitenland, onder andere door de VS. Israël houdt echter vol dat het gaat om zelfverdedigingsacties. In totaal werden gisteren zeven Palestijnen omgebracht.

De Palestijnse leider Arafat zei vanochtend dat hij afwacht totdat Joschka Fischer, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, een ontmoeting met de Israëlische minister Peres daadwerkelijk organiseert. Peres heeft gezegd dat de ontmoeting ,,misschien volgende week'' kan plaatsvinden.

Arafat reist nu door Azië om steun te zoeken voor de Palestijnse zaak en voor de vredesbesprekingen. De kans bestaat dat hij deze maand naar Syrië gaat. Dat zou een belangrijke stap zijn in het verbeteren van de gespannen relaties tussen Syrië en de Palestijnen.