De Telegraaf en PCM willen betaalde sites

De twee grootste Nederlandse krantenuitgevers, De Telegraaf en PCM Uitgevers, zijn op zoek naar manieren om geld te vragen voor de toegang tot hun websites. ,,We denken na over een betaald model'', zegt bestuurder F. Arp van De Telegraaf. ,,Iedereen zoekt naar mogelijkheden om een vergoeding te vragen'', meldt bestuurder B. Knapen van PCM, uitgever van onder meer NRC Handelsblad, desgevraagd.

Betaalde toegang voor websites met algemeen nieuws is nog zeer ongebruikelijk. De Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal is de enige grote krant die geld vraagt voor zijn nieuws op internet. ,,En een aantal kranten in Zweden is er mee bezig'', zegt Arp. Ook vragen sommige kranten geld voor het archief of stellen ze delen van hun website alleen open voor abonnees.

Internetdeskundigen achten de kans op succes klein. ,,Het probleem met een algemene website als die van De Telegraaf is dat er honderdduizend andere websites zijn waar hetzelfde nieuws ook te vinden is en dan gratis'', zegt directeur J. Kivit van online-onderzoeksbureau Multiscope. ,,Een vergoeding vragen kan alleen als je heel specifieke informatie hebt of informatie voor een specifieke doelgroep, zoals artsen.''

Multiscope stelde de bezoekers van zijn website onlangs de volgende vraag: PCM wil 880 gulden per jaar vragen voor online-nieuws. Heeft dit een kans van slagen? ,,Nee'', zei 85 procent van de 159 mensen die reageerden.

Algemeen directeur P. Molenaar van internetuitgever Ilse Media, eigenaar van de grootste internetnieuwssite nu.nl, stelt dat het ,,onmogelijk'' is mensen te laten betalen voor bestaande zaken op internet. Bovendien is het ook technisch nog niet te doen. Hij noemt de effectiviteit van de zogenoemde micro-payments een ,,drama''.

Bestuurder Arp van De Telegraaf ziet wel degelijk kansen, bijvoorbeeld bij Nederlanders in het buitenland. ,,Het is tenslotte heel plezierige informatie die we leveren, zeker voor al die mensen die de website vanuit het buitenland bezoeken.'' Hij beseft ook het risico. ,,We willen niet de enige zijn.''

de telegraafpagina 13

    • Remmelt Otten