Colombia levert drugsbaas uit

Het Colombiaanse Hooggerechtshof heeft gisteren ingestemd met de uitlevering aan de Verenigde Staten van Fabio Ochoa, een van de hoogste bazen van het Medellín-drugskartel. Ochoa, rechterhand van kartelleider Pablo Escobar, zit al sinds 1999 vast op beschuldiging van drugssmokkel naar de VS en Europa, maandelijks voor een waarde van 2,5 miljard gulden. Het besluit van het Hof komt een week voor het bezoek aan Colombia van een hoge Amerikaanse delegatie, die continuering van de hulp van de VS bij het bestrijden van de drugshandel wil bespreken. Gisteren werden ook vier handlangers van Escobar vervroegd vrijgelaten; vanaf juni is in Colombia een nieuwe wet van kracht, die de straffen van veroordeelden met tweevijfden bekort. De wet beoogt de spanning in de overvolle gevangenissen te verlichten.