CDA steunt missie in Macedonië wel

Anders dan met de vredesmissie van de VN in Eritrea stemt het CDA nu wel in met de missie van de NAVO in Macedonië. ,,De jongens en meisjes'' krijgen van het CDA een hart onder de riem gestoken.

Als enige vroeg het Tweede-Kamerlid Agnes van Ardenne (CDA) gisteren nog even het woord aan het slot van het debat in de Kamer over de NAVO-operatie in Macedonië. Ze had er behoefte aan de circa 250 Nederlandse militairen nog eens een hart onder de riem te steken en hun veel succes te wensen op hun missie. Eén ding was daarmee duidelijk: anders dan bij de recente UNMEE-operatie in Eritrea, lopen de christen-democraten ditmaal beslist niet uit de pas.

Voelt het prettig om weer deel uit te maken van de vertrouwde Nederlandse consensus?

,,Nee, zo ligt het niet. We hebben niet een voldaan gevoel van: we doen weer mee. Het gaat om de zorgvuldigheid bij de besluitvorming over zulke operaties. Je moet onze jongens en meisjes niet aan onaanvaardbare risico's blootstellen.''

Maar voelde u zich na alle kritiek op het CDA-standpunt over UNMEE niet ongemakkelijk?

,,We staan nog steeds achter ons UNMEE-besluit van toen, al geef ik toe dat ik me wel eens ongemakkelijk heb gevoeld tegenover de jongens en meisjes die toen toch naar Eritrea werden uitgezonden. Maar zo voelden we ons niet tegenover de regering en de rest van de Tweede Kamer, die toen veel kritiek op ons hadden. We waren immers tegen de UNMEE-missie, maar we steunden de jongens en meisjes desondanks voor de volle 100 procent.''

Is de missie in Macedonië eigenlijk niet ongewisser dan die in Eritrea?

,,De condities zijn dit keer veel beter dan toen. Ons bezwaar tegen UNMEE was vooral dat het een VN-operatie was en niet een NAVO-operatie. Er namen geen grote NAVO-staten aan deel en de commandostructuur was ingewikkeld. Bovendien ontbrak een duidelijke exit-strategie en was het mandaat volgens ons te beperkt. In Macedonië daarentegen gaat het om een NAVO-operatie, waaraan belangrijke lidstaten meedoen. Wij zijn ingebed bij een Brits bataljon en ook de Duitsers doen mee. Het mandaat is helder en de operatie zal slechts 30 dagen duren. In Eritrea zaten we geïsoleerd, in Macedonië niet.''

Maar is de situatie in Macedonië niet verre van stabiel?

,,Het is inderdaad de vraag of deze missie voldoende is. Het kan lastig voor de NAVO worden, als de ontwapening van het UÇK niet voorspoedig loopt. Maar het is geen mission impossible en bovendien is er ditmaal geen alternatief. We zitten al tot onze nek in deze kwestie met de Europese Unie en de NAVO.''

Is er in het CDA nog veel discussie geweest over het veel bekritiseerde UNMEE-besluit van de partij?

,,Voorafgaand aan zoiets hebben we altijd heel intensieve debatten. Het standpunt komt heel weloverwogen tot stand. Daar stap je niet zomaar van af. Ik vond die kritiek van veel kanten toen volstrekt niet terecht. Zo'n besluit moet worden gerespecteerd, net als onze keuze om nu de missie naar Macedonië wel te steunen. We hebben trouwens destijds ook veel adhesiebetuigingen van partijleden en anderen in de samenleving ontvangen voor ons besluit.''

    • Floris van Straaten