Boycot ING na berisping

Zeker vier Japanse vermogensbeheerders hebben hun effectenopdrachten via ING in Japan gestaakt. De klanten hebben hun handel via ING stilgelegd nadat de Japanse beurstoezichthouder eerder deze week de effectenafdeling van ING een berisping gaf.

De toezichthouder noemt de interne controlemechanismen bij ING slordig en heeft de bank tot 19 september de tijd gegeven om aan te tonen dat ING Baring Securities zijn zaak op orde heeft. De order van de Japanse toezichthouder volgt op de verkoop van aandelen in het bedrijf Daiwa door handelaren van ING, voorafgaand aan een negatief analistenrapport van de bank. Dat rapport bleek foutieve informatie te bevatten. ING moet aantonen dat analisten en handelaren geen misbruik van hun positie hebben gemaakt.

De actie van de Japanse autoriteiten wordt gezien als een startschot om het toezicht te verscherpen. De FSA, een onafhankelijk onderdeel van het Japanse ministerie van Financiën is drie jaar geleden opgericht. Onlangs heeft de toezichthouder besloten voortaan alle reprimandes openbaar te maken. Eerder dit jaar werden Goldman Sachs, Merrill Lynch en Société Générale op de vingers getikt.

Nederlandse beleggingsanalisten kondigden eerder deze week aan hun gedragsregels te zullen aanscherpen om hun onafhankelijkheid te waarborgen. Analisten staan onder toenemende druk om verstrengeling van hun belangen in te dammen. Veel financiële experts beleggen in aandelen waarover zij tegelijkertijd adviezen verstrekken.