Bestuurder Ballast Nedam handelt na transactie met HBG

Bestuurder R. Jacobs van het bouw- en baggerconcern Ballast Nedam heeft begin dit jaar gehandeld in aandelen van het eigen bedrijf vlak nadat een geheime overeenkomst met Hollandsche Beton Groep (HBG) was getekend. Het afgelopen jaar hebben HBG en Ballast Nedam intensief onderhandeld over een voorgenomen fusie van de beide baggerdivisies. Die werd twee maanden geleden aangekondigd. Collega R. Kottman, bestuursvoorzitter van Ballast Nedam, baarde eerder dit jaar opzien met een aandelentransactie tijdens de onderhandelingsperiode.

Op 27 december 2000 waren de gesprekken tussen Ballast Nedam en HBG zodanig gevorderd dat de partijen een exclusief contract sloten over voorgenomen samenwerking in de bagger. Zes handelsdagen hierna kocht R. Jacobs, hoofd van de bouwdivisie van Ballast, 200 aandelen tegen een koers van 23 euro. Dat blijkt uit gegevens die bij de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) zijn gedeponeerd.

Een woordvoerder van Ballast Nedam stelt dat R. Jacobs niet op de hoogte was van de besprekingen met HBG. Jacobs zit niet in de raad van bestuur, maar in de bredere achtkoppige concernraad. Deze raad wordt voorgezeten door bestuursvoorzitter R. Kottman. De transactie van Jacobs is goedgekeurd door compliance officer W. van der Wal die wel op de hoogte was van de besprekingen.

Het is onbekend of de STE onderzoek doet naar mogelijk misbruik van voorkennis door de bestuurders van Ballast Nedam. De toezichthouder maakt dat nooit bekend wegens de wettelijk vastgelegde geheimhoudingsplicht.

Bestuursvoorzitter R. Kottman van Ballast Nedam kocht eerder dit jaar ook aandelen in het eigen bedrijf. Op 26 maart verwierf Kottman 286 aandelen Ballast. Zes dagen ervoor wees HBG een bod van Boskalis af. Deze chronologie is onlangs bekend geworden in de procedure die ontevreden HBG-beleggers tegen het bestuur van HBG zijn begonnen.

Voordat de aandelentransactie van Kottman bekend werd, kwalificeerde Ballast de besprekingen in maart als `serieus'. Sinds berichtgeving over de aandelentransactie in deze krant stelt het bedrijf dat Kottman aandelen kocht op het moment dat ,,de toen reeds drie maanden durende besprekingen'' op een dood spoor waren beland. Ballast zag toen geen aanleiding om de exclusieve overeenkomst met HBG te ontbinden.