Baby sterft door bloedvergiftiging

Een Venlose baby van zes maanden is gisteren in het Radboudziekenhuis in Nijmegen overleden aan bloedvergiftiging. Deze is waarschijnlijk veroorzaakt door besmetting met de meningokokkenbacterie. Dat heeft de GGD Noord Limburg gisteren bekendgemaakt. Het ziektebeeld van de baby past bij bloedvergiftiging door besmetting met de meningokokkenbacterie, bevestigt het Radboudziekenhuis. Op zijn vroegst morgenmiddag kan een kweek zekerheid geven of het inderdaad om de meningokokkenbacterie gaat en zo ja, of het dan type B of type C betreft.

In het ziekenhuis van Heerenveen is dit weekeinde een dertienjarige jongen uit Wolvega opgenomen met hersenvliesontsteking, veroorzaakt door de meningokokkenbacterie. Hij verkeert buiten levensgevaar. Onderzocht wordt om welk type bacterie het gaat. De gezinsleden van de jongen en diens naaste omgeving worden uit voorzorg behandeld met antibiotica. De GGD verspreidt informatie over meningokokken op scholen in Wolvega.

De Venlose peuter van anderhalf van wie dinsdag bekend werd dat hij is besmet met meningokokken, is inmiddels aan de beterende hand. Ook voor dit kind geldt dat pas eind deze week of begin volgende week bekend wordt of die besmet is met de B- of C-variant. Tegen de C-variant bestaat een vaccin. De GGD gaat ervan uit dat de twee gevallen in Venlo los van elkaar staan. Onder de bevolking is grote ongerustheid ontstaan, ook omdat de GGD geen vaccinatieprogramma opzet.