Wraak achter een dichte deur

Het laatste waaraan KPN na de koersval en de slepende fusie onderhandelingen met Belgacom behoefte heeft is een rode streep door de winst over 2000.

Zo'n vaart zal het ook niet lopen. Morgen moet KPN bij de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof verschijnen na een klacht van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) van Pieter Lakeman over de laatste jaarrekening. De Ondernemingskamer kan in het uiterste geval de cijfers van KPN vernietigen.

Het is een procedure die via de uitwisseling van papieren opinies verloopt, zonder openbare rechtszittingen waar de advocaten van de twee partijen tegen elkaar van leer trekken. Al is het wel mogelijk dat de Ondernemingskamer de externe accountant van KPN oproept om zijn visie op de zaak te geven. Met uitzondering van het uitspreken van het arrest gebeurt alles overigens achter gesloten deuren.

Het kan wel een jaar duren voordat er een definitieve uitspraak is. Dat duurt voor de fusie met Belgacom natuurlijk te lang, maar de Belgen weten inmiddels van de hoed en de rand. Zij zijn al wezen kijken op SOBI's website, waar de dagvaarding te lezen is. En zij hebben uiteraard hun eigen sommetjes gemaakt.

Wat zijn sommige bezittingen van KPN nu nog waard, zoals een meerderheidsbelang in het Duitse mobiele belbedrijf E-Plus en Nederlandse en Duitse licenties voor mobiel internetten? Zij staan nog op de balans van KPN voor de miljardenprijs die het concern op de top van de internetgekte betaalde. Ja, dat waren nog eens tijden. De Finse concurrent Sonera heeft onlangs een Noorse licentie voor mobiel internetten voor niets teruggegeven aan de lokale overheid.

Voor de Ondernemingskamer, die exclusiviteit heeft in rechtszaken over jaarrekeningen van bedrijven, is de klacht van SOBI een opsteker. Het was wel erg stil geworden rond de jaarrekening, zei voorzitter H. Willems in april in Het Financieele Dagblad.

Het leek wel weemoed, zoals hij over de goeie ouwe tijd vertelde: de jaren zeventig en begin jaren tachtig toen Lakeman met een stroom procedures zijn reputatie vestigde als horzel van accountants en financieel directeuren. SOBI voerde 24 procedures over jaarrekeningen.

Willems ging zelfs nog verder. Binnen de kring van deskundigen beluisterde hij enige spijt dat niet meer procedures werden gestart. Want:,,Er valt zeker wat te verbeteren.'' En wie verschijnt daar aan de horizon? Lakeman.

In de Verenigde Staten zou een KPN-advocaat daar wel raad mee weten. Hij zou zich afvragen of de rechter nog wel objectief is en zijn cliënt een verzoek tot wraking adviseren.

    • Menno Tamminga