Wie is waar

Henk Slotboom, de beleggingsanalist die in één klap bekendheid in de financiële wereld verwierf door een vileine column over kabelexploitant UPC, stapt op als directeur bij de Nederlandse vestiging van effectenbank Julius Bär. In zijn kielzog vertrekken mede-directeur Tom Muller en twee medewerkers. Het vertrek van het tweehoofdige directieteam betekent een bestuurlijke onthoofding voor het filiaal van Julius Bär. In mei 1999 streek de Zwitserse onderneming met ambitieuze plannen neer in Amsterdam in het kader van een pan-Europese aanpak. De beleggingsanalisten treden in dienst bij Insinger de Beaufort, een aan de Luxemburgse beurs genoteerde bank met hoofdkantoor in Amsterdam. De huidige afdeling voor onderzoek en verkoop van effecten van deze bank, die vooral rijke particulieren als klant heeft, wordt daardoor uitgebreid van twaalf naar zestien mensen. Slotboom stapte ruim twee jaar geleden over van ING-dochter Amstgeld naar Julius Bär. Kort daarop wist hij een vijfkoppig team van zijn vorige werkgever los te weken voor de overstap naar Julius Bär. Qua locatie gaan Slotboom en zijn team er sterk op vooruit: de Zwitsers huizen aan de Hoogoorddreef in Amsterdam Zuid-Oost terwijl Insinger in een fraai pand aan de Herengracht resideert.

Cardio Control, de beursgenoteerde bouwer van systemen voor medische diagnose, heeft via een speciale aandeelhoudersvergadering Jan Kees van Soest als commissaris benoemd. Van Soest was tot voor kort één van de directieleden van het bedrijfsonderdeel medische systemen van Philips, dat samen met Siemens en General Electric wereldwijd tot de grootste producenten van medische apparatuur behoort. De oud-Philipsbestuurder, die vanaf 1967 in talloze functies bij medische systemen werkte, vervangt de Groningse hoogleraar Openbare Financiën Hans Weitenberg. De raad van commissarissen van Cardio Control (50 medewerkers) bestaat nu uit drie leden. Naast Van Soest zijn dat hoogleraar cardiologie Hein Wellens en Eric van `t Hooft. De laatse is voormalig bestuurder van Delft Instruments en oprichter van het medische bedrijf Nucletron, dat overigens door Van `t Hooft aan de Delftse onderneming werd verkocht.

Softwarebedrijf Tie, dat op het hoogtepunt van de internethype naar de Amsterdamse beurs ging, heeft Marinus Arentsen, voormalig financieel bestuurder van voedingsmiddelenbedrijf CSM, gekandideerd als commissaris. De bekrachtiging daarvan moet volgende week woensdag plaatshebben op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Arentsen, die vóór CSM carrière maakte bij Unilever en in de financiële wereld bekend staat als een conservatieve boekhouder, is ook toezichthouder bij transportbedrijf Frans Maas. Tijdens de aandeelhoudersvergadering zal voormalig Newconomy-voorzitter Maurice de Hond als commissaris aftreden. Newconomy heeft nog altijd een klein belang in Tie, eens de meest waardevolle parel van de geplaagde internetinvesteerder.

    • Mark Houben