Wie echt wil, komt de Melkertbaan voorbij 4

Ze zijn academicus, gesjeesd student of afgehaakt bij de lagere huishoudschool – en nu hebben ze allemaal een gesubsidieerde Melkertbaan (of, in nieuw ambtelijk jargon, ID- en WIW-banen). Hun salaris komt hooguit iets boven het minimumloon en slechts een enkeling promoveert naar een reguliere baan – daarom stelt een commissie voor deze vorm van werkloosheids- bestrijding te schrappen. Vier portretten van `Melkertiers'. ,,Het is mijn mooiste baan tot nu toe.''

,,Ik zat me eigen thuis rot te vervelen. Dus heb ik bij de sociale dienst maar om gesubsidieerd werk gevraagd. Ik kon gelijk met een Melkertregeling als wagenbegeleider bij het gemeentelijk vervoersbedrijf in Rotterdam beginnen, en dat doe ik nu nog steeds.''

Wagenbegeleiders reizen in duo's mee op trams en metro's om te helpen de orde te handhaven. Connie Bijleveld: ,,Het is wel nodig ook, je komt bijna iedere dag agressie tegen op de trams.''

Voordat Bijleveld (37) aan een Melkertbaan geholpen werd, ontving ze zeventien jaar lang een uitkering. ,,Maar dat is hun eigen schuld ook geweest hoor, want toen ik op mijn zestiende stopte met de lagere huishoudschool en me bij het arbeidsbureau meldde, zeiden ze dat ik te jong was.''

Werken deed ze het grootste gedeelte van die zeventien jaar overigens wel:,,Bij mijn moeder in het hotel, dat wisten ze ook bij de sociale dienst. Maar het was gewoon hulp, en dat mocht. Maar toen mijn moeder doodging nam mijn stiefvader de zaak over, en daar kon ik niet zo mee opschieten. Zo kwam ik thuis te zitten, maar dat hield ik na vier jaar niet meer uit.''

Bijleveld ziet zichzelf niet tot haar 65ste ,,met een stokkie op de tram rondlopen,'' omdat er steeds geruchten zijn over het opheffen van de subisidie. Maar echt actief op zoek naar een reguliere baan is ze ook niet: ,,We krijgen hier toeslagen voor werken op zon- en feestdagen, en daardoor verdienen we ongeveer 2.500 gulden per maand, dat is meer dan in een supermarkt.''

Voor een reguliere baan denkt Bijleveld dat bijscholing vereist is, en leren ligt haar niet. ,,Ik denk er wel over om hier intern te solliciteren als trambestuurder, maar ik weet niet of ik voor die opleiding in aanmerking kom. Ik heb geen rijbewijs.''

    • Nelleke van der Heiden
    • Itai Mol