Wie echt wil, komt de Melkertbaan voorbij 2

Ze zijn academicus, gesjeesd student of afgehaakt bij de lagere huishoudschool – en nu hebben ze allemaal een gesubsidieerde Melkertbaan (of, in nieuw ambtelijk jargon, ID- en WIW-banen). Hun salaris komt hooguit iets boven het minimumloon en slechts een enkeling promoveert naar een reguliere baan – daarom stelt een commissie voor deze vorm van werkloosheids- bestrijding te schrappen. Vier portretten van `Melkertiers'. ,,Het is mijn mooiste baan tot nu toe.''

,,Als je wilt, kun je vanuit een Melkertbaan doorstromen'', zegt Louis Janssen (42). Toen de verzekeringsmaatschappij waar hij als financieel adviseur werkte in 1995 failliet ging, kwam hij in de WW terecht. Hij probeerde tot twee keer toe voor zichzelf te beginnen, eerst als freelancer bij een assurantiekantoor, later met een eigen stichting voor ,,ontspanning en zinvolle dagbesteding''. Het arbeidsbureau eiste – in ruil voor het recht op een uitkering – dat zijn werkzaamheden binnen een half jaar levensvatbaar zouden zijn. ,,Dat hing als een soort zwaard van Damocles boven me, en het is niet gelukt.''

Zo meldde Janssen zich voor de Melkertregeling. Daarbij hield hij strak voor ogen dat dit na een jaar moest leiden tot een vaste baan. In 1996 werd hij assistent sport en spel bij Stichting Impuls in Amsterdam. Zodra duidelijk werd dat hij daar niet kon `doorstromen', na een maand of drie, vier, was hij weg. Bij zijn volgende Melkertbaan vertrok hij na een jaar.

Bij het arbeidsbureau ontvingen ze hem met gefronste wenkbrauwen: weer een nieuwe baan zoeken. Maar ten slotte vonden ze toch bij buurtcentrum De Clutch een gesubsidieerde baan als assistent-conciërge. Dat paste mooi in zijn straatje, vond Janssen, want hij wilde ,,iets van zakelijk leider in het welzijnswerk'' worden. Na een half jaar kon hij inderdaad doorstromen naar een reguliere baan als ,,conciërge schuine streep beheerder'' in buurtcentrum De Waterval in stadsdeel Westerpark.

In december doet Janssen dat drie jaar en inmiddels krijgt hij een door het werk betaalde opleiding tot `facility manager' (beheerder) die ook weer drie jaar duurt, ,,dus dat is weer drie jaar erbij''.

    • Nelleke van der Heiden
    • Itai Mol