Wie echt wil, komt de Melkertbaan voorbij 1

Ze zijn academicus, gesjeesd student of afgehaakt bij de lagere huishoudschool – en nu hebben ze allemaal een gesubsidieerde Melkertbaan (of, in nieuw ambtelijk jargon, ID- en WIW-banen). Hun salaris komt hooguit iets boven het minimumloon en slechts een enkeling promoveert naar een reguliere baan – daarom stelt een commissie voor deze vorm van werkloosheids- bestrijding te schrappen. Vier portretten van `Melkertiers'. ,,Het is mijn mooiste baan tot nu toe.''

George Bouman (42) is al vier jaar rolspeler bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Een Melkertbaan. Met zijn trekharmonica loopt hij door het museum. Andere rolspelers hebben een bepaald zeventiende-eeuws ambacht geleerd om dat de bezoekers te tonen en uit te leggen. Samen geven ze twee voorstellingen per dag.

Bouman zou wel een vaste aanstelling willen, maar het Scheepvaartmuseum heeft die doorstroommogelijkheid niet. ,,Als ze ons, de rolspelers, na een jaar een vaste aanstelling konden aanbieden, zou dat wel het gevoel geven dat je serieus genomen wordt. Het museumtheater is volgens mij een behoorlijke publiekstrekker en legt het museum geen windeieren. Ik heb me er ook wel eens boos over gemaakt, wij kosten het museum geen cent, maar ik geloof eigenlijk niet dat het museum het geld heeft om ons een vaste aanstelling te bieden.''

Elf jaar leefde Bouman van een uitkering – afgezien van een paar korte betaalde banen. In die periode heeft hij één keer gesolliciteerd. ,,Je hoefde niet te solliciteren. Als je maandelijks je briefje inleverde bij de sociale dienst, was het goed.'' Hij werd toen zo opgeslokt door zijn privé-leven dat solliciteren er echt niet van kwam, legt hij uit, en werken ook niet. Met zijn studie politicologie was het ook zo gegaan. In 1983 begon hij ermee, vijf jaar later stopte hij: ,,het kwam niet echt van studeren.''

Na die elf jaar meldde hij zich bij het arbeidsbureau met de mededeling dat hij wel `iets met een historische kant' wilde doen. Zo werd hij rolspeler. Liefst zou George Bouman zijn brood verdienen met muziek en theater en hij is dan ook bezig met een paar collega's een gezelschap op te richten. Want het Scheepvaartmuseum geeft toe: een vaste aanstelling voor de rolspelers zit er niet in.

    • Nelleke van der Heiden
    • Itai Mol