Vojvodina krijgt autonomie terug

De Servische provincie Vojvodina krijgt de autonomie terug die de vroegere Joegoslavische leider Miloševic in 1989 afschafte. Dat besloot gisteren het bestuur van de regeringscoalitie die in Servië aan de macht is, de DOS. Het DOS-bestuur, bijeen in de Vojvodijnse hoofdstad Novi Sad, besloot de autonomie van de Vojvodina geleidelijk te herstellen. Nog dit jaar krijgen het parlement en de regering van de Vojvodina de controle over de eigen economische hulpbronnen terug.

Met het besluit van gisteren lost de DOS een belofte in die ze al voor de val van Miloševic in het verkiezingsprogramma had staan. Bijna een jaar lang hebben de drie grote politieke partijen van de Vojvodina die zelf in de coalitie DOS zitten gevraagd om inlossing van die belofte. In Belgrado bestond weinig animo om de autonomie van de provincie te herstellen, omdat de inkomsten uit de rijke landbouwregio wegvallen zodra de Vojvodijnen er weer zelf over kunnen beschikken.

De Vojvodina, gelegen ten noorden van Belgrado en grenzend aan Roemenië, Hongarije en Kroatië, verloor in 1989 de door Tito grondwettelijk vastgelegde autonomie samen met Kosovo, de andere provincie van Servië. Voor 1989 hadden beide provincies bijna evenveel politieke zeggenschap binnen de Joegoslavische federatie als de deelrepublieken. Na 1989 waren ze op elk gebied geheel onderworpen aan het gezag van Servië. De Vojvodina moest de eigen inkomsten afstaan aan Servië en kreeg daar niets voor terug. In de jaren negentig werden bovendien talrijke Serviërs, die elders waren verdreven, in de Vojvodina ondergebracht. Meer dan honderdduizend etnische Kroaten en Hongaren er wonen 27 etnische minderheden werden weggestuurd of weggepest om plaats te maken voor Servische vluchtelingen.

achtergrond: pagina 5