Vastbinden pastoor bestraft

De rechtbank in Utrecht heeft de 50-jarige F. de R. veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging. De man ontvoerde op 27 april de Bussumse pastoor A. Fritschy en bond hem vast tussen de spoorrails. De R. gaat in hoger beroep.

De 65-jarige geestelijke was 's avonds in zijn woning door de verdachte overvallen. De R. boeide hem, plakte zijn mond dicht en nam geld en autosleutels weg. Nadat hij met het bankpasje van Fritschy had gepind, keerde hij terug naar de woning en dwong de pastoor in de auto plaats te nemen. In de omgeving van Utrecht bond hij de pastoor tussen de rails vast. Daarbij sneed hij met een mes in diens keel. De geestelijke wist zich te bevrijden nadat treinen de draden waarmee hij was vastgebonden hadden stukgereden.

De rechtbank achtte poging tot moord bewezen. De R. nam bewust het risico dat de pastoor door een trein kon worden gedood. Dat dit niet is gebeurd, komt doordat Fritschy zich tegen de grond drukte, aldus de rechtbank. De verdachte, die in zijn jeugd seksueel is misbruikt, zegt dat hij de geestelijke wilde bang maken, omdat hij had vernomen dat de man pedofiel zou zijn. De pastoor ontkent dit.

De R. is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. In de bewuste nacht had hij alcohol en drugs gebruikt en geen medicatie genomen tegen zijn psychische stoornis. De rechtbank acht de kans op herhaling groot en vindt tbs met dwangverpleging daarom noodzakelijk. Tegen de verdachte was acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.