Twente dwingt superieur NAC gelijkspel af

In het duel met FC Twente was NAC gisteravond superieur, maar tot twee keer toe verspeelde de Brabantse ploeg een voorsprong. Op miraculeuze wijze ontsnapte FC Twente met een 3-3 gelijkspel uit Breda.

Grote delen van de wedstrijd werd FC Twente onder de voet gelopen en daarmee werd duidelijk dat de ploeg van coach John van 't Schip de crisis van vorig seizoen nog niet te boven is. De club eindigde op de elfde plaats, een van de slechtste prestaties in de historie. De ambities terug te keren in de subtop kunnen in de openingszetten van het nieuwe seizoen bij lange na niet worden waargemaakt.

Vooralsnog klampt de Enschedese formatie zich vast aan de komst van Kollmann. De Oostenrijkse spits, opvolger van Vennegoor of Hesselink, heeft wegens een blessure nog niet officieel kunnen debuteren. Daarom is het voor Van 't Schip vooral in de voorhoede behelpen. Hoopgevend was dat invaller Houwing, een jong talent, laat in de wedstrijd in de spits een uitkomst bleek.

Dat NAC bij rust niet al voldoende afstand had genomen lag voornamelijk aan Boschker. De Enschedese doelman stopte in de 45ste minuut een strafschop van Stewart, na eerder een overtreding op Salmon te hebben begaan.

FC Twente kwam de eerste helft nauwelijks over de middenlijn. Uit de reeks van aanvallen scoorde NAC slechts één keer. Bij een afgeslagen aanval nam Stewart de bal ineens op de schoen en was Boschker wel kansloos, 1-0.

NAC begon het duel offensief. Coach Ten Cate had Hersi in de basis gezet. Dat ging ten koste van een wat defensieve middenvelder, de talentvolle Risamasu. Tegen FC Utrecht gaf de van Ajax geleende Hersi zaterdag de aanzet tot het winnende doelpunt van Salmon.

Ook dinsdag had het jeugdige talent tal van aardige acties. Zo leidde een pass van Hersi bijvoorbeeld kort na rust de 2-0 in. Opnieuw was Stewart de afmaker en voor NAC leek het de aanzet FC Twente volledig onder de voet te gaan lopen.

Toen betaalde NAC de prijs voor euforie. Onmiddellijk na de aftrap kwam FC Twente bij een van zijn eerste fatsoenlijke aanvallen tot een tegentreffer. De jeugdige spits Houwing, even eerder ingevallen voor Van de Paar, kopte raak na een voorzet van Van der Laan. Wat niet meer voor mogelijk werd gehouden, gebeurde: het werd weer een wedstrijd. Zo'n vijf minuten na de 2-1 kopte Booth uit een hoekschop de gelijkmaker in. Enkele minuten later stond NAC weer op voorsprong, door een treffer van Hersi. De 3-2 voor NAC was meer dan verdiend en slechts een magere afspiegeling van de verhoudingen. Toch kwam FC Twente door een doelpunt van Houwing terug tot 3-3.