Spiegels op toilet als wapen tegen doping

De dopingcontroles op de Universiade in Peking zijn glashelder. De organisatie heeft spiegels rondom de toiletten van de controlestations laten installeren. Het betreft een unicum in de sportwereld.

Met de opzienbarende maatregel wil de organisatie gesjoemel met urine voorkomen. De Chinese voorzitter van de antidopingcommissie verklaarde zes Olympische Spelen te hebben bijgewoond, maar nooit te zijn gestuit op spiegels rond de toiletten.

In Peking worden tijdens de Universiade 400 controles gehouden. Dat is één op de 17 atleten. Er wordt uitsluitend gecontroleerd na de wedstrijden. Vliegende controles worden niet uitgevoerd. Van de deelnemers wordt alleen urine gevraagd. Bloedtesten staan niet op de rol. De urinestalen gaan naar een Chinees laboratorium dat heeft toegezegd binnen 48 uur met de resultaten te komen.

Daniëlle Vriezema draagt vanavond tijdens de officiële opening van de 21ste Universiade de Nederlandse vlag. De 24-jarige judoka uit Amersfoort verdedigt in Peking haar gouden medaille van de studentenspelen van 1999 op Mallorca. Na een show van vijf kwartier marcheren de 166 landen het met 70.000 toeschouwers uitverkochte Arbeidersstadion binnen. Nederland is als 109de aan de beurt.