Onrust na dood van asielzoeker aan tbc

Een 35-jarige Angolese asielzoeker is zaterdag in Lisserbroek overleden aan open tuberculose. Het slachtoffer arriveerde afgelopen woensdag in de tijdelijke noodopvang vreemdelingen aldaar. Hij werd vrijdag ziek en overleed een dag later.

Inwoners van Lisserbroek en bewoners van de tijdelijke noodopvang vrezen voor besmetting met tbc. Alle inwoners krijgen daarom vandaag een brief van de GGD waarin wordt uitgelegd wat de besmettingsrisico's van tbc zijn, zegt Jeannette de Boer, arts infectieziekten van de GGD Amstelland en De Meerlanden. Mensen weten weinig van tbc en veel mensen hebben er een ,,eng beeld'' bij, aldus De Boer. Ook volgens Baukje Vegter, verpleegkundig consulent van de Nederlandse Tuberculosebestrijding (KNCV), is de angst voor tbc-besmetting ,,ongegrond''.

Tuberculose is een infectieziekte die, net als griep, via de luchtwegen wordt verspreid. Via de bloedbaan kan de bacterie in organen gaan zitten. In dat geval is er geen besmettingsgevaar. Open tbc zit in de longen en is wel besmettelijk. Een klein deel van de besmette mensen wordt daadwerkelijk ziek, maar de ziekte is goed te behandelen. In Nederland krijgen ongeveer 1.500 mensen per jaar tbc. Per jaar sterven er tien tot twintig mensen aan. ,,Je moet echt met het slachtoffer hebben gepraat, wil je zelf besmet raken'', zegt Vegter. ,,En zelfs dan is het de vraag of je echt ziek wordt''.

In veel landen waar asielzoekers vandaan komen, zoals Somalië en Angola, komt tbc voor. Veel asielzoekers worden erop getest, kinderen onder de twaalf jaar worden altijd gevaccineerd.