Nieuwe naam voor Varma-prijs

Personen, groepen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt door het bevorderen van de positie van migrantenvrouwen zullen in de toekomst niet de Singh Varma Prijs ontvangen. Als gevolg van alle ophef rond het gelijknamige voormalige Kamerlid van GroenLinks besloot minister Roger van Boxtel van Grote Steden en Integratiebeleid gisteren de naam van deze nieuwe emancipatieprijs te wijzigen. Het gaat om een tweejaarlijkse prijs van 10.000 gulden en ,,een kunstvoorwerp''.

Tara Singh Varma verliet in mei de Tweede Kamer omdat zij aan terminale kanker zou leiden. In juli werd vervolgens bekend dat Varma gelogen had over haar medische toestand. Van Boxtel is volgens een persbericht ,,van mening dat het doel van de prijstoekenning niet langer geassocieerd kan worden met de naam van mevrouw Singh Varma''.

Varma's advocaat R. Dhalganjansing zei vanochtend dat zijn cliënt het besluit van de minister betreurt. Ook zei hij dat medisch onderzoek heeft uitgewezen dat Varma wel degelijk ziek is. Zij zou onder meer lijden aan een verwaarloosde suikerziekte en een stoornis aan de schildklier. ,,Ziekten die zonder behandeling ook tot de dood kunnen leiden'', aldus de raadsman. Berichten dat Varma van plan zou zijn een rechtszaak aan te spannen tegen GroenLinks sprak hij tegen.

Toen de geruchten over Varma in juli bevestigd werden, legde de Stichting Varma Prijs i.o. alle voorbereidingen stil en stapte de beoogd voorzitter op. De prijs zal dit jaar niet worden toegekend, zoals de bedoeling was. Van Boxtel is ook op zoek naar een nieuwe naam. Volgens ingewijden zal de prijs in ieder geval niet meer naar een persoon worden genoemd.