NAVO keurt missie in Macedonië goed

De NAVO heeft vanmiddag definitief besloten 3.500 soldaten naar Macedonië te sturen om wapens en munitie van de Albanese rebellen in te zamelen en te vernietigen. De Tweede Kamer heeft vanmorgen ingestemd met de inzet van circa 250 militairen.

De Noord-Atlantische raad, het hoogste besluitvormingsorgaan van de NAVO, besloot vanmiddag tot de operatie `Noodzakelijke Oogst' na een `stilteprocedure'. De negentien NAVO-lidstaten hadden gisteren tot vanmiddag twaalf uur de tijd gekregen hun hoofdsteden te consulteren over de missie. Maar geen enkel land had vanmiddag bezwaar geuit, waarmee de stationering van de ontwapeningsmacht nu automatisch begint.

,,Wij zijn tevreden. We hadden deze beslissing nodig, de enig juiste beslissing om de stabiliteit van het land te bewaren'', zei de woordvoerder van NAVO-chef Robertson vanmiddag desgevraagd. NAVO-opperbevelhebber generaal Ralston zal een `activation order' uitvaardigen voor de volledige legering van de ontwapeningsmacht. Dit gebeurt binnen 24 tot 48 uur, menen medewerkers van Robertson. Daardoor kunnen mogelijk vrijdag al de eerste NAVO-troepen in Macedonië arriveren, zeggen deze diplomaten. Binnen tien dagen zijn alle soldaten ter plekke, is de verwachting. Zodra de ontwapeningsmacht compleet is, begint de klok van de missie, die volgens afspraak niet langer dan 30 dagen moet duren, te tikken. Vorige week stuurde de NAVO al een hoofdkwartier van 400 man vooruit, bij wijze van compromis omdat verscheidene lidstaten nog twijfels hadden over de missie.

Volgens diplomaten gaf generaal Ralston de NAVO-ambassadeurs gisteren tijdens een bijeenkomst het advies zo snel de hoofdmacht te sturen, nadat hij maandag zelf in Macedonië poolshoogte had genomen. Ralston zei, aldus aanwezigen, dat Macedonië weliswaar `geen 100 procent veilige omgeving' is en dat niemand kan garanderen dat het staakt-het-vuren tussen regering en rebellen standhoudt. Maar het risico van wachten is volgens Ralston groter dan het risico van snel troepen sturen, zeiden NAVO-diplomaten.

Volgens de woordvoerder van Robertson gaat de NAVO er nu vanuit dat de rebellen circa 4.000 wapens moeten inleveren, maar hierover moeten nog definitieve afspraken worden gemaakt. De Macedonische partijen beweren dat de Albanezen over zo'n 8.000 wapens beschikken, zij zelf spreken van 2.000 wapens. [Vervolg MISSIE: pagina 5]

Alleen SP tegen deelname NAVO-operatie Macedonië

[Vervolg van pagina 1] Groot-Brittannië levert met 1800 man de meeste soldaten. De overige 1.700 man komen uit Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland, Noorwegen, Spanje, Turkije en de VS. De wapens die de NAVO verzamelt, worden uiteindelijk naar Griekenland vervoerd. Het Duitse kabinet beslist morgen over deelname, waarna volgende week de Bondsdag toestemming moet geven.

Onze Haagse redactie voegt hieraan toe: De Tweede Kamer stemde vanmorgen met een ruime meerderheid in met deelname van circa 250 militairen. Slechts de SP verklaarde zich tegen. Ook het CDA, vorig najaar nog tegen de Nederlandse rol bij de UNMEE-vredesmissie aan de grens tussen Eritrea en Ethiopië, ging akkoord. Alle fracties onderstreepten dat het om een riskante missie gaat, waarbij veel mis kan gaan. Maar volgens de Kamerleden is er nu geen alternatief. Niets doen zou Macedonië vrijwel zeker in een burgeroorlog storten. Het kabinet had zich afgelopen vrijdag al uitgesproken voor deelname. Volgens minister De Grave (Defensie) vertrekt morgen een verkenningsregiment naar Macedonië, waarna de rest van de compagnie zondag per DC10 volgt. Vandaag al vertrekt een transportschip naar Thessaloniki.

hoofdartikel: pagina 7

    • Robert van de Roer