Macedoniërs woedend over aanslag kerk

Het in Macedonië opererende Albanese rebellenleger UÇK heeft gisteren tegengesproken verantwoordelijk te zijn geweest voor het opblazen van de kerk van een middeleeuws klooster. De actie heeft bij de Macedoniërs diepe verontwaardiging gewekt.

De kerk van het uit de veertiende eeuw daterende orthodoxe klooster van Lesok (bij Tetovo, de belangrijkste stad van de Albanese minderheid) werd gisterochtend opgeblazen en, op de zwaar gehavende façade na, volledig verwoest. Aanvankelijk werd gemeld dat het klooster zelf was opgeblazen, maar het ging om de kerk, die overigens niet uit de veertiende eeuw stamt, maar die pas in 1924 werd gebouwd en in 1934 werd ingewijd.

Dat neemt niet weg dat de Macedoniërs uiterst verontwaardigd hebben gereageerd. Het ministerie van Defensie sprak van ,,een extreem gevaarlijke provocatie'', omdat het klooster een ,,geweldige historische betekenis heeft''. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei in een verklaring: ,,Dit bevestigt eens te meer de anti-historische mentale instelling van de Albanese terroristen en plaatst hen historisch in de periode van de wilden voor wie niets heilig is''. De woordvoerder van de Macedonische orthodoxe kerk zei dat de aanslag bewijst dat ,,de Albanezen de culturele schatten en de beschaving van het Macedonische volk willen vernietigen.''

Het UÇK ontkende gisteren bij monde van `commandant Leka' de aanslag in Lesok te hebben gepleegd. ,,Ik kan uitdrukkelijk en categorisch verzekeren dat het UÇK hier niets mee te maken heeft'', zo zei hij. Volgens hem zitten er Macedoniërs achter de wandaad: ,,Ik ben ervan overtuigd dat dit gedaan is door een speciale groep Macedoniërs die tegen het vredesakkoord zijn en die politieke destabilisering nastreven.'' Waarnemers in Skopje tekenden gisteren aan dat het UÇK zich nooit tegen culturele of religieuze instellingen van de Macedoniërs heeft gekeerd.

De vernietiging van de kerk heeft geen gevolgen gehad voor het bestand tussen de Macedonische strijdkrachten en het UÇK. Het bestand is van doorslaggevend belang voor de komst van een NAVO-vredesmacht, die in Macedonië het UÇK moet ontwapenen.

De kerk en het klooster werden overigens al enige tijd niet meer gebruikt: in Lesok wonen nog maar tien tot vijftien Macedonische gezinnen. De meeste inwoners en alle popes en monniken zijn al eerder vertrokken wegens het geweld in het gebied.