Koers van VNU daalt fors na waarschuwing

Voormalig uitgever VNU had het vanmorgen moeilijk op Beursplein 5. Het concern, dat onlangs zijn publieksbladen als Margriet en Libelle de deur uit heeft gedaan, presenteerde de halfjaarcijfers en waarschuwde meteen dat de winst dit jaar zal tegenvallen. Deze voorspelling leverde het fonds een koersdaling van meer dan 5 procent op.

De Amsterdamse effectenbeurs lag er vanmorgen sowieso slap bij. Na de uitlatingen van Alan Greenspan, president van Amerikaanse stelsel van centrale banken, volgde vanmorgen in Amsterdam de kater. Greenspan blijft zich zorgen maken over de Amerikaanse economie. Zelfs de doorgevoerde renteverlaging kon beleggers niet opbeuren. Daarnaast was er nog wat bedrijfsnieuws, dat vooral gekenmerkt werd door matige tot tegenvallende cijfers. De AEX-index noteerde rond het middaguur een punt lager op 529,4 punten.

De handel op het Damrak was zeer dun. ,,Minimaal'', stelde een handelaar. ,,Beleggers weten niet waar ze aan toe zijn. Kan de AEX nog verder terug of niet? En vergeet niet dat nogal wat mensen tijdens de laatste dip hebben bijgekocht, omdat ze verwachtten dat de beurs toen een dieptepunt had bereikt. Wellicht voorbarig, maar het geld is wel al besteed.''

Een van de negatieve uitschieters was Midkapper Randstad. De uitzendketen heeft in de eerste helft van 2001 een nettowinst behaald van 39,6 miljoen euro (87,3 miljoen gulden), een aanzienlijke daling (49 procent) ten opzichte van het eerste halfjaar van 2000, toen de winst 77,5 miljoen euro bedroeg. Beleggers waardeerden dit nieuws met een koersdaling van bijna 5 procent tegen het middaguur.

Uitzendcollega Vedior werd ook geraakt door de matige cijfers van Randstad. Het bedrijf maakte bekend dat het twee bedrijven heeft overgenomen in Chili en in Groot-Brittannië. Het Chileense Best Servicios in Santiago heeft een jaaromzet van 7 miljoen euro. De Britse dochter Select heeft de Travel Job Shop ingelijfd, een bedrijfje gespecialiseerd in personeel voor reisbureaus. Gunstige berichtgeving die niet werd beloond: Vedior stond in de ochtend 0,7 procent lager.

De Midkap-index moest licht terug, ondanks een positieve impuls van Boskalis. De koers van dat fonds reageerde snel en steeg ruim 3 procent tot 35,30 euro. Baggeraar Boskalis is bezig aan een goed jaar. De nettowinst ging in het eerste halfjaar met 14 procent omhoog naar 30,1 miljoen euro (67 miljoen gulden). Het bestuur heeft de winstverwachting voor het hele jaar verhoogd van een plus van 10 naar 15 procent.

Van de hoofdfondsen viel Versatel op, dat een winst van ruim 8 procent noteerde. Branchegenoot UPC was weer op de weg terug met een verlies van meer dan 1,3 procent, waardoor het aandeel slechts zo'n 0,73 euro kostte. Een andere daler was telecomfonds KPN, dat ruim 3,6 procent lager koerste en andermaal onder de 4 euro was beland.

Uitgevers Elsevier en Wolters Kluwer zaten ook in de hoek van de laagvliegers. Elsevier moest 1,6 inleveren, terwijl Wolters Kluwer 1 procent lager noteerde.

In Japan heeft vandaag de effectenbeurs in Tokio het voorzichtige herstel van de voorgaande dag een krachtiger vervolg gegeven. De Nikkei-index steeg 116,05 punten (1 procent) tot 11.396,43. Beleggers op de Japanse beurs trokken zich weinig Wall Street.