Justitie VS onderzoekt verkoop pillen Numico

Het openbaar ministerie in de Amerikaanse staat Florida onderzoekt de onwettige verkoop van pillen door het Nederlandse vitaminen- en babyvoedingsbedrijf Numico. De Amerikaanse dochteronderneming GNC zou vitaminen waarvan de uiterste verkoopdatum was verstreken in nieuwe potjes hebben gestopt.

Dat meldt The Wall Street Journal vanochtend. De aanklacht die het OM heeft ontvangen, zou zich niet richten op het gezondheidsgevaar dat consumenten lopen als ze de `bedorven' pillen innemen, maar betreft ,,oneerlijke handelspraktijken''. GNC zou hebben geprobeerd de winstgevendheid op te schroeven door vitaminen waarvan de uiterste verkoopdatum is verstreken, toch te verkopen.

Numico ontkent dat het oude vitamines in nieuwe potjes stopt. ,,Wat we niet uitsluiten is dat er af en toe vitamines in een uithoek van de VS wordt verkocht waarvan de uiterste verkoopdatum is verstreken'', zegt een woordvoerder. ,,Dat levert geen gezondheidsgevaar op, omdat vitaminepillen onbeperkt houdbaar zijn. Alleen de werking neemt iets af.'' In de VS is het daarom niet verplicht die datum op de verpakking af te drukken. GNC, de grootste verkoper van vitaminen en voedingssuplementen in de VS, doet dat alleen om versheid te suggereren.

De krant citeert een officier van justitie in Florida, die stelt dat als de beschuldiging waar is ,,het bedrijf een groot probleem heeft''. Ze meent dat het er sterk op lijkt dat de aanklacht op waarheid berust. Numico wist vanochtend nog niet van een onderzoek van justitie in de VS. De woordvoerder van Numico noemt het artikel in de Amerikaanse krant ,,uit de lucht gegrepen'' en ,,lasterpraat''.