Investeerders opgelicht

Voormalig directeur W. Vrijhoef heeft ,,samen met andere partijen'' de Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) voor anderhalf miljoen gulden benadeeld. Dit concludeert de huidige directeur van de GOM, T. van Asseldonk, uit een onderzoek van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) dat hij onlangs mocht inzien.

Van Asseldonk heeft beslag laten leggen op de bezittingen van Vrijhoef en anderen. Welke personen of instanties die `anderen' zijn, wil Van Asseldonk niet zeggen.

In het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude bij de GOM deed de FIOD vorig jaar november een inval bij voormalig directeur Vrijhoef. Vrijhoef, oud-partijvoorzitter van D66 en voormalig wethouder van Nijmegen, was tot maart 1999 directeur bij de Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij.

De GOM steekt geld in de ontwikkeling van innoverende en beginnende bedrijven. Het geld wordt beschikbaar gesteld door de aandeelhouders. Dat zijn de provincie Gelderland en het ministerie van Economische Zaken.

Onder leiding van Vrijhoef leed de GOM in 1998 een verlies van 30 miljoen gulden. Tijdens zijn bewind werd onder meer geld gestoken in het Nijmeegse kuuroord Sanadome, dat later met verlies werd verkocht.

Het ministerie van Economische Zaken, de provincie en de GOM lieten naar aanleiding van het miljoenenverlies over 1998 twee onderzoeken instellen. Uit één daarvan, een rapportage van KPMG, bleek dat er sprake was van `onrechtmatigheden door de vorige directie'.

Uit het FIOD-onderzoek blijkt dat Vrijhoef bedrijven valse facturen liet opstellen voor door de GOM verrichte werkzaamheden. Directeur Van Asseldonk wil niet ingaan op de specifieke wijze waarop Vrijhoef de GOM benadeeld zou hebben.

,,De FIOD heeft geconstateerd dat Vrijhoef samen met andere partijen de GOM voor zo'n anderhalf miljoen gulden benadeeld heeft. Als zoiets met gemeenschapsgeld gebeurt, komen wij in actie'', zegt Van Asseldonk over de civielrechtelijke procedure.

Het openbaar ministerie in Zutphen bepaalt binnenkort op basis van het FIOD-onderzoek of Vrijhoef en andere partijen ook strafrechtelijk vervolgd worden.