IMF verhoogt noodkrediet Argentinië

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bereid zijn noodkrediet van vorig jaar september aan Argentinië met 8 miljard dollar te verhogen tot 22 miljard dollar.

Dat heeft directeur Horst Köhler van het IMF gisteren bekendgemaakt. Het bestuur van het IMF neemt begin september een formele beslissing.

De kredietverhoging is bedoeld om het Zuid-Amerikaanse land te behoeden voor een schuldencrisis (Argentinië heeft bijna 130 miljard dollar aan schulden) en het weer economisch te doen groeien. Argentinië verkeert al drie jaar in een economische recessie.

Van de acht miljard dollar is vijf miljard dollar meteen beschikbaar zodra het IMF-bestuur de verhoging formeel goedkeurt, en drie miljard dollar indien het land bereid is met het IMF vrijwillig te onderhandelen over de sanering van zijn schuld van bijna 130 miljard dollar.

De beslissing van het IMF tot nieuwe kredietverlening kwam na bijna twee weken onderhandelen in Washington. De Verenigde Staten hadden zich ertegen verzet, tenzij Argentinië toezegde stevige maatregelen te treffen om zijn economie te verbeteren.

De Argentijnse regering heeft het IMF nu beloofd zijn wet strikt uit te voeren die voorschrijft dat het land zijn begrotingstekort tot nul vermindert. Dat vergt forse bezuinigingen op de overheidsuitgaven. Bovendien wil zij met nieuwe wetgeving de controle op de uitgaven door provincies versterken, uitgaven die het IMF grote zorgen baren. Verbetering van het belastingsysteem en sanering van de banken vormen het sluitstuk van de Argentijnse toezeggingen aan het IMF.

Deze toezeggingen, die volgens waarnemers scherpe protesten van de oppositie en de vakbonden in Argentinië zullen uitlokken, werden gisteren verwelkomd door de Amerikaanse regering. Een woordvoerder van het Argentijnse ministerie van Economische Zaken zei dat Argentinië er weer bovenop zal komen, zodat het land ,,niet langer geld uit de zakken klopt van loodgieters en timmerlieden in de VS die vijftigduizend dollar per jaar verdienen en die zich afvragen wat het land in godsnaam met hun geld uitspookt.'' Daarmee reageerde hij op een uitspraak van de Amerikaanse minister van Financiën, Paul O'Neill.