Hulp voor gestrande passagiers in Suriname

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is bereid de kosten van een nieuw ticket voor te schieten voor enkele honderden Nederlandse Surinamers die niet terug kunnen komen uit Paramaribo. De maatschappij bij wie ze een ticket hadden gekocht, Inter Tropical Aviation (ITA), heeft nog steeds geen bankgarantie van ongeveer een half miljoen Amerikaanse dollars kunnen overleggen, waardoor het geen geld heeft om vliegtuigen te huren voor de retourvlucht.

De gedupeerden, van wie velen in Nederland wonen, wachten al ruim twee weken wachten op vervoer van en naar Brussel. Op het traject naar Brussel gaat het om ongeveer achthonderd personen, in omgekeerde richting om ongeveer driehonderd reizigers. Vanuit Suriname zijn enkelen inmiddels via Frans-Guyana met Air France vertrokken.

Via de Nederlandse ambassade in Suriname kunnen de gestrande passagiers zich melden voor de financiële regeling, aldus een woordvoerder van Van Aartsen. Binnen een paar dagen kunnen ze dan terugvliegen met de KLM, als er aan boord plaatsen vrij zijn. Ze moeten wel eerst proberen via het thuisfront aan geld te komen.