Huisbiggen bezwijken onder mensenliefde

De populariteit van het varken als huisdier groeit. Maar als de roze krulstaart uitgroeit tot een big van 120 kilo, is de lol er snel van af.

Een varken is sociaal, intelligent en zindelijk. Het ideale huisdier, vinden steeds meer Nederlanders. Ons land telt inmiddels naar schatting tienduizend huisvarkens. Vooral na de film Babe (1995), over een vrolijk varkentje, nam de populariteit van het varken als gezelschapsdier grote vormen aan. Toch gaat het leven van veel van deze krulstaarten niet over rozen.

,,Sterker nog'', zegt Violette Sanders van opvangcentrum 't Swieneparredies in het Groningse Nieuw Scheemda, ,,het leed van menig huisvarken is vaak even groot als dat van soortgenoten in de bioindustrie.'' Sanders zette tien jaar geleden een opvangcentrum op en geeft voorlichting over het varken als huisdier. Dagelijks wordt ze ,,suf gebeld'' door mensen die omhoogzitten met hun gekochte of gekregen ,,minibig''. Wekelijks krijgt ze tientallen dieren aangeboden. ,,Mensen krijgen een piepklein beestje als huwelijks- of verjaardagscadeau. Gezellig in de huiskamer, maar ja, zo'n varken blijft wel groeien. Een hangbuikzwijn kan wel 120 kilo worden. Dan vinden ze het opeens een stuk minder leuk.''

Niet alleen de eigenaar heeft spijt, de ondoordachte aanschaf leidt ook tot veel dierenleed. ,,Zo'n dier wordt overvoerd en krijgt geen beweging, wordt te dik en kortademig en glijdt uit over het laminaat. Terwijl een varken juist heel beweeglijk is, naar buiten moet kunnen en in de grond moet kunnen wroeten. Het is een ramp als ze op een flat of in een rijtjeshuis zitten.'' Veel huisvarkens halen de vijf niet, terwijl ze met gemak twintig jaar kunnen worden, zegt Sanders. Zelf heeft ze twaalf huisvarkens, maar zij heeft dan ook een ,,heel groot weiland'' bij haar boerderij.

De handel in hobbyvarkens neemt toe en een groot grijs circuit is het gevolg. Volgens woordvoerster M. Wermer van de Dierenbescherming worden veel varkens, nadat ze het aaibaarheidsstadium zijn ontgroeid, in het bos losgelaten of langs de snelweg uit de auto gezet. De Dierenbescherming en Sanders eisen een fokverbod en strengere controle op de regelgeving van het ministerie van Landbouw. Het vervoer van recreatievarkens is met het oog op verspreiding van dierziektes verboden. Maar controle hierop is er nauwelijks, aldus Wermer.

Het ministerie kent het probleem, maar noemt een fokverbod geen oplossing. ,,Dan verzinnen mensen wel weer een ander dier dat ze willen houden.'' Meer voorlichting is de oplossing, vindt een woordvoerster van het ministerie. ,,Dat moet de Dierenbescherming doen.''

    • Karin de Mik