Dollar raakt uit de gratie, opmars van euro zet door

De koers van de euro is vanmorgen gestegen naar zijn hoogste peil in vijf maanden, na een beter dan verwacht rapport over de Duitse economie. De Europese munt steeg naar een hoogtepunt van 0,9239 dollar per euro (2,38 gulden per dollar). Daarmee sterkte de euro, die de laatste zes weken al met 9 procent herstelde, nog eens met bijna 1 procent aan.

Directe reden voor de stijging was het uitkomen van de toonaangevende Ifo-index voor de Duitse economie over juli. Die bleek, met een waarde van 89,8, niet verder te zijn gedaald zoals op de financiële markten was verwacht, maar juist te zijn gestegen ten opzichte van juni, toen met 89,5 de laagste stand in vijf jaar werd bereikt. Een zegsman van het Ifo-instituut, een van de economische denktanks van Duitsland, tekende aan dat de daling van de Duitse conjunctuur ondanks het beter dan verwachte cijfer nog niet tot staan is gebracht.

Op de valutamarkt werd het cijfer vanmorgen toch aangegrepen om de koers van de euro omhoog te stuwen. De Europese munt had het tij al mee, door de koele reactie van de financiële markten op de zevende renteverlaging van dit jaar in de Verenigde Staten, die gisteravond werd bekendgemaakt. De Amerikaanse centrale banken brachten gisteren het belangrijkste rentetarief, het federal fund rate, naar beneden met een kwart procentpunt tot 3,5 procent. Het tarief is dit jaar nu met 3 procentpunten verlaagd.

Op de markten was gehoopt op een verlaging met een half procentpunt. Het Dow Jones-gemiddelde zakte daarom gisteren met 1,4 procent tot 10.174 punten, het laagste niveau sinds 16 april. Ook de Nasdaq-index daalde, met 2,7 procent, tot zijn laagste peil sinds 9 april. De volgende vergadering van de Amerikaanse centrale banken is pas weer op 2 november.

In Europa openden de beurzen aanvankelijk ook 1 procent lager. Ze liepen het verlies weer in na het positieve nieuws over de Duitse economie.

Volgende week vergadert de Europese Centrale Bank op donderdag 30 augustus voor het eerst sinds haar zomerreces. De geldmarktrente in de eurozone staat nu nog op 4,5 procent. De ECB verlaagde, in tegenstelling tot de Amerikaanse centrale bank, de rente dit jaar mondjesmaat met een kwart procentpunt. Een verdere verlaging wordt volgende week verwacht.

economie vs: pagina 15