De dood van duizenden kaaimannen

In het noordwesten van Paraguay is de jacht op de kaaiman geopend. De regering heeft boeren in dit voormalige ,,krokodillenparadijs'' opgedragen 2.500 kaaimannen te doden, volgens biologen de enige manier om te redden wat over is van de populatie. ,,De andere kaaimannen in de lagune sterven als we ze niet doden'', zegt Oscar Gonzalez, een van de boeren met een jachtvergunning.

De kaaimanpopulatie is ernstig verzwakt omdat het gebied zo droog is geworden dat de vis is verdwenen en het waterpeil geen beschutting tegen de zon meer biedt. De droogte is het gevolg van het omleiden, elf jaar geleden, van de Pilcomayo rivier, op de grens tussen Argentinië en Paraguay. Beide landen legden een kanaal aan om de landbouw te stimuleren. In Paraguay drogen de omringende lagunes sindsdien op; het kanaal is nu een droge geul. De opbrengst van de kaaimanhuiden is bestemd om de andere kaaimannen te redden. Die krijgen ook het vlees van hun soortgenoten gevoerd nu er geen vis meer is.