Brinkhorst excuseert zich voor uitspraken

Minister Brinkhorst (Landbouw) biedt zijn excuses aan voor uitspraken in een interview dat morgen verschijnt in het maandblad Opzij. Met zijn opmerking dat boeren en burgers veel ,,krokodillentranen'' hebben gehuild tijdens de mond- en klauwzeercrisis, wilde hij niemand kwetsen, zei de minister – al blijft hij bij zijn mening.

Brinkhorst kwam met zijn excuses gisteren via het NOS-journaal, nadat de Kamerleden Atsma (CDA) en Oplaat (VVD) zich voor de camera hadden opgewonden over zijn uitspraken. Volgens Atsma betoonde Brinkhorst zich een minister ,,niet voor, maar tegen de landbouw, en tegen de samenleving''. Oplaat betichtte de minister van ,,zinloos verbaal geweld''.

Behalve de `krokodillentranen', rekende de minister in het interview voor dat het aantal van 260.000 geruimde dieren tijdens de MKZ-crisis neerkwam op vier `normale' productiedagen bij het slachthuis. Hij beklaagde zich over de mishandeling van medewerkers van het ministerie, die nog met trauma's thuiszitten nadat zij door boeren in Kootwijkerbroek in elkaar waren geslagen. Volgens het ministerie gaat het om ,,minder dan vijf'' ambtenaren.

CDA en VVD zijn niet tevreden met de excuses van Brinkhorst. Zij noemen die ,,te gemakkelijk'' (Atsma) en ,,flauw'' (Oplaat) en ,,niet echt'' (beiden) omdat Brinkhorst geen afstand neemt van zijn uitlatingen.

Voor PvdA-woordvoerder Waalkens, die Brinkhorst eerder beschuldigde van ,,gebrek aan sociale intelligentie'' is de zaak afgedaan. Hij keert zich tegen CDA en VVD, die zich volgens hem met hun kritiek te buiten gaan aan ,,absoluut cliëntelisme'' in ,,een wedstrijdje'' om de gunst van de boeren.