Boskalis schroeft winstprognose op na sterk halfjaar

De zogeheten `baggeroorlog' met HBG en Ballast Nedam bezorgt Boskalis, Nederlands grootste baggerconcern, voorlopig geen financiële problemen. De onderneming verhoogt de verwachte winststijging over heel 2001 van 10 naar 15 procent. ,,Met zo'n goed halfjaar achter ons, kunnen we niet anders'', aldus financieel directeur R. Berends van Boskalis vanmorgen in een toelichting.

Boskalis heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 30,1 miljoen euro (66 miljoen gulden) winst gemaakt. Dat is een stijging van 14 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 10 procent naar 482 miljoen euro.

De kansen op het verkrijgen van HBG's baggerdochter, zijn de afgelopen weken flink afgenomen. ,,Uit de cijfers blijkt misschien dat we HBG's baggerdivisie HAM niet nodig hebben, maar onze omzetten en winsten zouden wel enorm stijgen na een samengaan met de HAM'', zegt Berends.

De vlootbezetting van Boskalis bereikte in het eerste halfjaar zijn maximale niveau. Vooral het gebruik van de middelgrote baggerschepen was ,,uitzonderlijk hoog''. Door het vele onderhoud dat deze schepen nodig hebben, kan dit deel van de vloot niet meer aan dan de 34 weken die de schepen gebruikt zijn. Vlootgebruik wordt teruggekend naar een jaar.

De activiteiten van Boskalis in Zuid-Amerika lijden onder de economische crisis aldaar en hebben last van ,,financieringsbeperkingen''. In Noord-Amerika zijn de vooruitzichten gunstig. De Amerikaanse markt is gesloten, maar Boskalis heeft als enige Nederlandse baggeraar via een joint venture een plaats weten te bemachtigen op die markt. Boskalis noemt de omstandigheden daar kansrijk, maar wil geen specifieke cijfers verstrekken. De joint venture is bezig twee Amerikaanse havens, waaronder die van New York, uit te baggeren.

Boskalis maakt een goede kans op een baggerproject in de rivier de Hudson, zo denkt baggeranalist R. Westeneng van SNS Securities. Het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric (GE) is door de rechter gedwongen vervuilde rivierbeddingen schoon te maken.

GE kan nog in beroep, maar als het concern de rechtszaak definitief verliest, heeft Boskalis een kans het project ter waarde van in totaal 460 miljoen dollar (1,1 miljard gulden) in de wacht te slepen. Boskalis wil nog niets over het project kwijt.

Beleggers reageerden vanochtend positief op het nieuws. Het aandeel Boskalis steeg met 3,5 procent naar 34,20 euro.