Basmatipilaf met specerijen

Kassiablad is afkomstig van de plant Cinnamomum cassia. Zowel het blad als de bast worden in het koken gebruikt vanwege hun licht bedwelmende kruidnagel-kaneelachtige geur. In Amerika wordt de bast vaak onder de naam van kaneel verkocht. Het blad is ook bekend als `Indiaas laurierblad'. Hoe die naam is ontstaan, is me een raadsel, want de smaak lijkt in de verste verte niet op die van laurier. In sommige kookboeken wordt gesuggereerd dat laurierblad als vervanging kan dienen, maar volgens mij kunt u als u geen kerrieblad kunt vinden er beter iets meer kaneel of kruidnagel voor in de plaats gebruiken.

Doe de rijst in een grote zeef en spoel onder de koude kraan tot het afgespoelde water er helder uitziet. Doe de rijst in een kom en giet er de 5 deciliter koud water over. Laat minstens 30 minuten, maar niet langer dan 2 uur weken.

Verhit de plantaardige olie in een zware pan op een matig vuur. Doe er wanneer de olie heet is de kruidnagels, kardemompeulen, het kassieblad en kaneelstokje in en laat de specerijen onder regelmatig omscheppen circa 3 minuten bakken tot de geuren loskomen.

Voeg de rijst met het weeknat en het zout toe en breng aan de kook. Laat zonder te roeren nog circa 6 minuten zachtjes koken op een matig vuur tot bijna al het water verdampt is en er in de bovenkant van de rijst heel veel stoomgaatjes zitten.

Draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat nog 10 minuten zachtjes stomen. Neem de pan van het vuur en laat de rijst afgedekt minstens 5 minuten rusten voor u hem serveert.

    • Kim Maclean