Amerika stelt ultimatum over ruimteschild

Rusland heeft tot november om in te stemmen met wijzigingen in het ABM-verdrag die opbouw van een ruimteschild mogelijk maken. Anders trekken de Verenigde Staten zich eenzijdig terug uit dat verdrag. Dat heeft een hoge Amerikaanse functionaris in Moskou gezegd.

The New York Times bericht vandaag dat de Amerikaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, John Bolton, uitspraken van die strekking heeft gedaan, die vandaag ook op de Russische radiozender Echo Moskvi zijn uitgezonden. Voordat president Poetin dit najaar naar de Bush-boerderij in Texas komt, zou de regering in Moskou haar kans moeten grijpen en een akkoord sluiten over verdere wederzijdse reductie van kernwapens en andere aanpassingen in het ABM-verdrag.

Het ABM-verdrag dateert uit de tijd van de Koude Oorlog (1972) en is volgens president Bush verouderd. Het verbiedt met zo veel woorden opbouw van een ruimteschild, ook al is dat defensief van opzet. Moskou heeft tot nu toe aan het verdrag vastgehouden. Niets wijst er op dat de Russen het vrijwillig laten varen, al hebben zij wel eens laten doorschemeren dat een akkoord denkbaar zou zijn.

Nadat de presidenten Bush en Poetin elkaar twee keer hebben gesproken over het verdrag en het vaste voornemen van Washington een ruimteschild in stelling te brengen, hebben Amerikaanse topambtenaren en minister Rumsfeld (Defensie) de laatste weken intensief in de Russische hoofdstad overlegd over de nieuwe veiligheidsverhoudingen in de wereld. Bolton was de eerste die een termijn stelde waarbinnen die gesprekken tot een conclusie moeten leiden. Resultaat wordt er ook na zijn missie van de laatste twee dagen niet gemeld.

Moskou heeft niet gereageerd op de uitspraken van Bolton.

Volgens een woordvoerder van het Pentagon is inmiddels begonnen met de voorbereidingen voor de constructie van het ruimteschild. De Amerikaanse regering heeft een contract van negen miljoen dollar afgesloten met een privé-bedrijf dat een speciaal daartoe aangewezen gebied gaat ontruimen ten zuidoosten van de militaire basis Fort Greely in Alaska. De woordvoerder, die bevestigde dat de regering onlangs het groene licht heeft gegeven voor ontruiming van het terrein, zei te verwachten dat het werk rond half december gereed zal zijn. Het terrein wordt vermoedelijk gebruikt om raketten en andere projectielen op te slaan die vijandige raketten zouden moeten onderscheppen. In de Grote Oceaan voeren de VS ook proeven uit die van nut kunnen zijn voor de constructie van het raketschild, de eerstvolgende staat voor oktober gepland.